Desi Bouterse op de vlucht: zoektocht naar oud-president verloopt moeizaam
De een zegt dat hij gevlucht is naar Venezuela, de ander dat hij zich verstopt in de Surinaamse binnenlanden. Maar het blijft gissen waar Desi Bouterse nu precies is. De Surinaamse oud-president had zich vorige week vrijdag moeten melden bij de gevangenis, maar hij is spoorloos verdwenen. De zoektocht naar de voortvluchtige Bouterse verloopt moeizaam.
"Gelooft u mij, Bouterse zit goed waar hij zit." Het waren vorige week vrijdag de woorden van Ramon Abrahams, partijgenoot van Bouterse.
Waar dat dan precies was, werd niet duidelijk. Bouterse was in ieder geval niet op komen dagen bij de gevangenis, waar hij moest beginnen met het uitzitten van zijn twintig jaar gevangenisstraf. Een straf die hij kreeg opgelegd voor zijn rol in de Decembermoorden.
Zijn vrouw Ingrid liet aan de pers weten dat Bouterse zich ook niet meer bij de gevangenis gaat melden:
Sindsdien staan de Surinaamse media vol met berichten over waar Bouterse nu kan zijn. "Het houdt een groot deel van de samenleving enorm bezig", vertelt Amanda Palis, een Surinaamse journalist bij Key News. Palis: ''De ouderen die Bouterse hebben meegemaakt willen er alles over weten, maar ook bij jongeren speelt het. Veel jongeren zijn lid van de partij van Bouterse, de NDP.''
Wel of niet in Suriname?
De belangrijkste vraag daarbij is of Bouterse überhaupt nog in Suriname is. Daar gaan verschillende verhalen over. Het dagblad The Times of Suriname schreef zaterdag dat Bouterse al op 17 december het land had verlaten en op dit moment in Venezuela zou zijn.
Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Suriname én Bouterse is bevriend met de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Om diezelfde redenen zou Bouterse in Cuba kunnen zitten. Ook in dat land heeft hij vrienden en ook dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Suriname. Daar komt bij dat zowel Venezuela als Cuba ook geen uitleveringsverdrag hebben met Nederland. Bouterse moet hier namelijk nog een celstraf van elf jaar uitzitten, wegens een veroordeling voor drugshandel.
'Verstopt in binnenland'
Maar volgens de website Starnieuws klopt het niet dat Bouterse al bijna een maand weg is. Zij schrijven dat Bouterse vorige week nog in Suriname overleg heeft gehad met zijn advocatenteam. De uitspraken van beide media kunnen niet worden bevestigd.
Wel beweerden partijgenoten van Bouterse vorige week dat hun leider nog in het land was. Daarbij wordt er gespeculeerd dat hij zich mogelijk in het dichtbegroeide binnenland bevindt.
Maar voorlopig is er nog geen enkele bevestiging over de verblijfplaats van Bouterse. Palis: ''Het Openbaar Ministerie geeft aan dat ze ermee bezig zijn, maar ze laten er niets over los.''
Kritiek op autoriteiten
Op dat Openbaar Ministerie is in Suriname veel kritiek gekomen. Mensen vragen zich af hoe het kan dat Bouterse heeft kunnen vluchten. Volgens de advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, Hugo Essed, heeft het vertrouwen in de Surinaamse autoriteiten hierdoor een 'ernstige deuk' opgelopen.
Ook heeft Essed kritiek op de manier waar Bouterse wordt opgespoord. In het radioprogramma 'Welingelichte Kringen' merkte hij op dat er nog altijd geen formeel opsporingsdocument is uitgevaardigd door het OM. Zonder zo'n formeel document kunnen er volgens Essed ook geen mensen worden gestraft die de voortvluchtige Bouterse op dit moment helpen.
Santokhi: 'Vertrouwen in OM'
Er heersen op dit moment dus veel vragen in de Surinaamse samenleving, stelt Palis. ''Iedereen kijkt nu naar het OM, maar ook naar de regering. Wat zijn de volgende stappen in de zoektocht? Maar daar wordt dus niets over gezegd."
Palis heeft ook de Surinaamse president Santokhi gevraagd naar de status van de zoektocht naar Bouterse. Hij stelt daarop dat dit een zaak is van het Surinaamse Openbaar Ministerie en dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop.