Gezien met ruimtetelescoop James Webb

Oudste zwarte gat ooit ontdekt: 400 miljoen jaar na oerknal

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Photo by NASA Via Getty Images)Oudste zwarte gat ooit ontdekt: 400 miljoen jaar na oerknal
RTL

Een internationale groep wetenschappers heeft een zwart gat uit de begintijd van het heelal ontdekt. Zwarte gaten zijn gebieden waar de zwaartekracht zo sterk trekt dat niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet.

Het beeld dat ze hebben gezien, is van meer dan 13 miljard jaar geleden. Het heelal was toen maar 400 miljoen jaar oud. Nog nooit was een zwart gat ontdekt dat zo oud is. De sporen van het zwarte gat komen nu pas bij de aarde aan.

Groei zwarte gaten

Superzware zwarte gaten ontstaan uit de overblijfselen van dode sterren die instorten, schrijft de Amerikaanse wetenschappelijke website SciTechDaily. Die sterren kunnen een zwart gat vormen dat ongeveer honderd keer de massa van de zon heeft.

Dat dit grote zwarte gat zo vroeg in het heelal bestaat, stelt volgens de onderzoekers de aannames over het ontstaan en de groei van zwarte gaten op de proef. Wetenschappers gaan ervan uit dat er minstens een miljard jaar nodig is voordat een zwart gat zo groot kan worden. Het heelal was alleen geen miljard jaar oud toen dit zwarte gat werd ontdekt.

'Groot geboren'

De omvang van dit nieuw ontdekte gat suggereert dat ze zich ook op andere manieren kunnen vormen. Zo kunnen ze 'groot geboren' worden of ze kunnen materie eten in een tempo dat vijf keer hoger is dan voor mogelijk werd gehouden.

Het object is gezien met de Amerikaans-Europese ruimtetelescoop James Webb. De ontdekking staat in het belangrijke wetenschapsblad Nature.

Eindelijk bewijs: óns zwarte gat staat nu ook op de foto
Lees ook

Eindelijk bewijs: óns zwarte gat staat nu ook op de foto

Lees meer over
James Webb ruimtetelescoopHeelalRuimtevaart