Door klimaatverandering

Studie: Groenland heeft in bijna 40 jaar tijd biljoen ton ijs verloren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Universal Images Group Editorial via GettyImagesStudie: Groenland heeft in bijna 40 jaar tijd biljoen ton ijs verloren
RTL

De Groenlandse ijskap is ruim 5000 vierkante kilometer kleiner geworden tussen 1985 en 2022. Dat is een gebied zo groot als de provincie Noord-Brabant. Het is voor het eerst dat onderzoekers van onder meer NASA dit zo precies hebben berekend. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in wetenschapsblad Nature.

Door klimaatverandering trekken gletsjers op Groenland zich steeds verder terug. Uit het onderzoek blijkt dat Groenland 30 miljoen ton ijs per uur verliest, wat 20 procent meer is dan eerder werd gedacht. In totaal komt dit neer op een biljoen verloren ton ijs, schrijft The Guardian.

Duizenden satellietbeelden

Doordat gletsjers aan de randen afkalven, is het lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Om exact te berekenen op welke schaal het ijs smelt en afbrokkelt, gebruikten de onderzoekers duizenden satellietbeelden.

"De eerdere methodes waren niet geweldig in het meten van de veranderingen van de ijskap", legt NASA-onderzoeker Alex Gardner uit. Hij noemt die verandering 'enorm'.

Komend jaar nóg warmer dan 2023? 'We kijken gespannen naar oceanen'
Lees ook

Komend jaar nóg warmer dan 2023? 'We kijken gespannen naar oceanen'

Als de ijskap van Groenland volledig weg zou smelten, gaat het wereldwijde zeeniveau met zo'n 7,4 meter omhoog. Zover is het niet, maar volgens de wetenschappers is duidelijk dat door de huidige opwarming het zeeniveau al zeker 27 centimeter omhoog zal gaan door gesmolten ijs op Groenland.

Oceaanstromingen

Een ander probleem zien ze in de invloed op de stromingen in de oceaan. Als rond Groenland steeds grotere hoeveelheden zoet water in de oceaan terechtkomen, kan dat daar een sterkere stroming langs de kust veroorzaken. 

Daardoor kan de Warme Golfstroom, waar Europa zijn gematigde klimaat aan dankt, juist afzwakken. Als de oceaanstroming zwakker wordt of zelfs helemaal stilvalt, zorgt dat voor een ontregeling van het hele klimaatsysteem. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

In deze video legt verslaggever Marloes Boesaard uit wat dat gaat betekenen.
Lees meer over
KlimaatKlimaatveranderingZeespiegelstijgingGroenland