Russische dreiging

'Defensie wil verplichte enquête over deelname leger voor 17-jarigen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Sander Koning'Defensie wil verplichte enquête over deelname leger voor 17-jarigen'
RTL

Dat Defensie met grote tekorten te maken heeft, was al duidelijk. Maar met het oog op de huidige Russische dreiging worden nieuwe mogelijkheden onderzocht om jongeren te werven voor het 'dienjaar'. Zoals nu: een verplichte enquête voor 17-jarigen over deelname aan de krijgsmacht.

Staatssecretaris Van der Maat van Defensie onderzoekt of een verplichte vragenlijst uitvoerbaar is in Nederland, zo schrijft De Telegraaf. Deze methode stamt af van het Zweedse model, waarbij zo'n verplichte enquête al wordt gebruikt. 

Dienjaar

Meedoen aan het dienjaar is niet verplicht, maar de enquête laat jongeren wel nadenken over hun bijdrage. "Met zo'n enquête wordt jongeren gevraagd na te denken over de vraag of ze een vrijwillige bijdrage willen leveren aan de krijgsmacht" schrijft Van der Maat. 

In Zweden is de methode al jaren een succes, zo schrijft de krant. Ieder jaar krijgen zo'n 100.000 jongeren een brief op de mat in het jaar dat ze achttien worden, met vragen over hun interesse en geschiktheid voor onderdelen van de krijgsmacht.

Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort
Lees ook

Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort

Het doel hierachter? Dat jongeren worden gedwongen na te denken over de keuze om eventueel bij Defensie te gaan. In Zweden krijgen jongeren die het formulier niet invullen en terugsturen een boete. 

Moordende concurrentie

Maar veel boetes worden er niet uitgedeeld. Het dienjaar blijkt in Zweden zelfs populair, mede doordat het goed staat op het cv. De concurrentie om gekozen te worden zou moordend zijn. "Soms moeten ze huilen als ze niet door de selectie komen", vertelde een keuringsverpleegkundige aan De Telegraaf.

In Nederland is het dienjaar nu nog geheel vrijblijvend, maar via de enquête zouden jongeren niet meer zelf de eerste stap hoeven te zetten. Terwijl het dienjaar juist een goed middel zou kunnen zijn om het personeelstekort bij Defensie op te lossen.

Russische dreiging

Landmachtcommandant Martin Wijnen waarschuwt in de krant voor de Russische dreiging. "Nederland moet serieus vrezen voor een oorlog en onze samenleving hoort zich hierop voor te bereiden. 

En voor een goede voorbereiding zijn nog heel wat extra militairen nodig. "Vanaf 2028 is een instroom van 3000 à 4000 dienjaarmilitairen per jaar nodig, naast de reguliere instroom van 4500 beroepsmilitairen", zegt de staatssecretaris.

Of de enquête er ook echt komt, ligt bij het nieuwe kabinet. 

Lees meer over
DefensieDienstplichtNederland