Radio en zaklamp in huis

NAVO-kopstuk aan vooravond van grote oefening: 'Vrede geen vaststaand feit'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPANAVO-kopstuk aan vooravond van grote oefening: 'Vrede geen vaststaand feit'
RTL

Het is een goed idee als mensen zich voorbereiden op een oorlog. Dat zegt Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. "Je moet water in huis hebben, een radio op batterijen en een zaklantaarn die op batterijen werkt. Zodat je de eerste 36 uur kunt overleven."

Bauer zei dat tijdens een persconferentie na afloop van een tweedaagse vergadering van het militaire comité van de NAVO op het hoofdkwartier in Brussel.

NAVO-oefening met 90.000 troepen

Volgende week beginnen de NAVO-landen al met 'de grootste oefening in tientallen jaren', aldus de Amerikaanse NAVO-generaal Chris Cavoli. Aan de operatie, die Steadfast Defender 24 heet, doen 90.000 troepen mee van alle 31 bondgenoten. Ook Zweden doet mee, ondanks dat het land nog niet is toegetreden tot de NAVO. 

Legerleiders waarschuwen voor oorlog met Rusland: 'Europa moet zich voorbereiden'
Lees ook

Legerleiders waarschuwen voor oorlog met Rusland: 'Europa moet zich voorbereiden'

Het Verenigd Koninkrijk neemt met 20.000 deel aan de oefening, zo liet het Britse ministerie eerder al weten. De inzet omvat legertroepen die van februari tot juni in Oost-Europa worden gestationeerd, een vliegdekschip, F35-straaljagers en surveillancevliegtuigen.

Een Amerikaanse militaire krant noemt Steadfast Defender 24 de 'grootste militaire oefening van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog'. 

Groot-Brittannië stuurt een vliegdekschip naar de oefening.© Associated Press
Groot-Brittannië stuurt een vliegdekschip naar de oefening.

Zweden doet dus mee aan de oefening, maar wacht nog op goedkeuring van NAVO-bondgenoot Turkije om zelf NAVO-lid te kunnen worden. De Zweedse generaal Micael Bydén heeft de Zweden begin deze maand voorgehouden dat zij zich moeten afvragen of ze wel goed zijn voorbereid als Rusland, net als bij Oekraïne is gebeurd, Zweden zou binnenvallen. Zolang Zweden nog niet officieel lid is, valt het land namelijk nog niet officieel onder de NAVO-bescherming.

'Geen onrust stoken'

"Bydén heeft gelijk", zei de hoge NAVO-militair Rob Bauer daarover. Volgens Bauer is het een goed idee als mensen een radio op batterijen en een zaklamp in huis halen. "Het is een simpel ding, maar daar begint het mee." Hij wil geen onrust stoken: "Ik zeg niet dat het morgen mis loopt, maar het is goed ons te realiseren dat het geen vaststaand feit is dat we in vrede leven."

Eerder zei de stafchef van het Belgische leger dat hij vreest voor een oorlog met Rusland. Zijn boodschap: Europa moet meer doen om zich voor te bereiden. Hij kreeg bijval van voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Poetin is een bokser. Je kunt niet eindeloos klappen ontwijken, je moet ook kunnen terugslaan", zei hij toen tegen RTL Nieuws.

Het advies aan burgers om zich goed voor te bereiden, sluit aan bij Bauers opmerkingen een dag eerder dat de hele samenleving moet meewerken als er een oorlog mocht uitbreken. "Tientallen jaren hadden we het idee dat we beroepslegers hadden en dat die veiligheidssituaties oplosten in Afghanistan of in Irak."

Dienstplicht

Voor een nieuwe oorlog is een dergelijk beroepsleger niet genoeg, aldus Bauer. Hij zei dat het daarom nodig is om weer na te denken over systemen als dienstplicht of het oproepen van reservisten.

Intussen is de NAVO ook bezig met het versterken van de banden met strategische partners buiten de NAVO, zoals Oostenrijk, Ierland en Zwitserland, maar ook in Azië en Oceanië, zoals Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Australië.