Dreiging uit Moskou

Legerleiders waarschuwen voor oorlog met Rusland: 'Europa moet zich voorbereiden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLegerleiders waarschuwen voor oorlog met Rusland: 'Europa moet zich voorbereiden'
RTL

De stafchef van het Belgische leger vreest een oorlog met Rusland. Hij zegt dat Europa meer moet doen om zich voor te bereiden. Voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is het met hem eens: "Poetin luistert niet naar rede, alleen naar macht."

Admiraal Michel Hofman van het Belgische leger waarschuwt dat Rusland is overgeschakeld op een oorlogseconomie, die inmiddels op volle toeren draait.

Mart De Kruif ziet dat ook: "Poetin produceert nu 24 uur per dag tanks, munitie en drones, en dat wordt alleen maar meer", zegt de voormalig luitenant-generaal tegen RTL Nieuws. "Het zijn bovendien moderne tanks", waarschuwt hij. 

'Poetin is een bokser'

Waar sommigen menen dat Rusland zich niet aan een conflict met de NAVO zal wagen, waarschuwen Hofman en De Kruif dat we daar niet op kunnen rekenen. De Kruif: "Poetin ziet militair ingrijpen als een legitiem middel. Hij luistert niet naar rede, alleen naar macht." 

Poetins oorlogseconomie draait op volle toeren, waarschuwen experts
Lees ook

Poetins oorlogseconomie draait op volle toeren, waarschuwen experts

Volgens De Kruif is daar een sterke militaire aanwezigheid tegenoverzetten het enige middel dat werkt. "Poetin is een bokser. Je kunt niet eindeloos klappen ontwijken, je moet ook kunnen terugslaan", zegt hij.

Hoewel Rusland grote verliezen lijdt in Oekraïne, hoeft dat het Russische leger op termijn niet te verzwakken. Integendeel, waarschuwen de hooggeplaatste militairen. 

"Rusland zal op termijn de oorlogsmachine regenereren en opnieuw strijdkrachten opbouwen", zegt Hofman tegen het Vlaamse VRT NWS

Rusland leert van fouten

Ook De Kruif denkt dat Rusland op termijn alleen maar sterker wordt. "Ze leren heel veel lessen uit de oorlog met Oekraïne. Je leert meer van je fouten dan van je successen. De kwaliteit van het Russische leger zal alleen maar toenemen, ondanks de enorme verliezen."

Volgens De Kruif is het dan ook belangrijk dat Europa een samenhangend buitenland- en veiligheidsbeleid optuigt, met een duidelijke langetermijnvisie. "We hebben een capabele defensie-industrie." Maar je kunt niet zomaar een productielijn opstarten voor bijvoorbeeld granaten. Zoiets duurt jaren. 

Eerder sprak de Belgische generaal Marc Thys al zijn zorgen uit over het munitietekort in Europa. "Als hier vandaag een oorlog uitbreekt, moet het Belgische leger na een aantal uur al beginnen met stenen te gooien, omdat we geen munitie meer hebben", zei Thys. 

Afhankelijk van VS

Op korte termijn blijft Europa sterk afhankelijk van de VS, ziet De Kruif. "Dat is nu de enige stok die we hebben om Rusland te kunnen afweren."

Volgens De Kruif is verdediging tegen de Russische dreiging cruciaal. "We hebben het hier vaak over de vraag hoe we onze welvaart moeten verdelen. Maar dit gaat over hoe we onze welvaart kunnen behouden. Die vraag is fundamenteel voor de toekomst. 

Poetin houdt de banden met zijn weinige bondgenoten warm.
Lees meer over
Mart de KruifVladimir PoetinDefensieOorlog in OekraïneRusland