Ooit warm, nat een leefbaar?

Krater op rode planeet was ooit een meer, bevestigt Marsrover

Door RTL Nieuws / ANP / Reuters··Aangepast:
© NASAKrater op rode planeet was ooit een meer, bevestigt Marsrover
RTL

Een krater waarin de Marsrover Perseverance van NASA rondrijdt, was ooit een groot meer. Dat blijkt uit onderzoek naar data die het karretje heeft teruggestuurd. Het bevestigt eerdere vermoedens van wetenschappers.

Op de data die werd teruggestuurd zijn oude, door water afgezette sedimenten te zien. Dat zijn resten die zijn achterbleven nadat het water verdween. Dit water vulde ooit een gigantisch bassin op Mars, genaamd de Jerezo Crater. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

De bevindingen van de grondradar van de Perseverance onderbouwen eerdere beelden vanuit de ruimte en andere gegevens, waardoor wetenschappers het voor mogelijk houden dat delen van Mars ooit bedekt waren met water en mogelijk micro-organismen hebben gehuisvest.

NASA jubelt: marsverkenner Perseverance stelt steengruis veilig
Lees ook

NASA jubelt: marsverkenner Perseverance stelt steengruis veilig

"Eigenlijk is het heel leuk wat ze nu gedaan hebben", zegt Lonneke Roelofs tegen het RTL Nieuws. Zij doet onderzoek naar modderstromen op Mars. Haar onderzoek overlapt deels het NASA-onderzoek. Met die grondradar kunnen ze dus ook in de grondlaag zelf kijken. "Dan zie je bijvoorbeeld hoe diep het meer is geweest. En of er afwisselingen zijn geweest tussen nat en droog." 

De zeswielige rover ter grootte van een auto maakte de ondergrondse scans in 2022 terwijl het voertuig zich een weg baande over het oppervlak van Mars. Dankzij het radarinstrument aan boord van de Perseverance konden wetenschappers rotslagen tot twintig meter diep bestuderen. Het karretje is nog steeds in de krater aanwezig:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De rotslagen vormden het bewijs dat het water in de Jerezo Crater werd aangevoerd door rivieren, net zoals dat op aarde gebeurt. De bevindingen versterken wat eerdere studies al suggereerden, dat het koude, dorre en levenloze Mars ooit warm, nat en misschien bewoonbaar was.

Kan hiermee dan eindelijk de vraag beantwoord worden of er leven op Mars is of is geweest? "Nee, zover is het nog niet", zegt Roelofs. "Maar we zijn wel een stap dichterbij. Voor leven op Mars is niet alleen water nodig, maar ook voor een hele lange periode achter elkaar water op dezelfde plek. En dan spreken we over honderdduizenden jaren."

Sinds Perseverance in februari 2021 landde op Mars, heeft hij vier locaties in de buurt onderzocht. Eerder werden al vulkanische stenen ontdekt. Dat was een verrassing voor wetenschappers. En er volgen er misschien nog wel meer: er zijn monsters van de grond in de Jerezokrater verzameld die op een later moment naar de aarde worden gestuurd.

Zodra we die monsters hier op aarde verder kunnen onderzoeken, zullen we nog een stap dichterbij het antwoord op die ene vraag komen. Al denkt Roelofs dat dat zeker nog een jaar of tien zal duren. 

Lees meer over
NASAWetenschapRuimtevaartMarsPlaneetLink in bio