Britse TikTokkers: 'Voorbereiden op oorlog? Zit net te Netflixen'
De huidige generatie moet zich voorbereiden op oorlog. Het zijn waarschuwende woorden van een Britse generaal deze week. Volgens Sir Patrick Sanders is het leger onderbezet en moeten er snel meer jonge soldaten bijkomen. Op TikTok worden er flink wat grappen over gemaakt of jongeren wel geschikt zijn. "Volgens mij heb ik nu bereik op mijn telefoon."
De oorlog tussen Hamas en Israël, aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee, spanningen tussen China en het Westen, en dichter bij huis de Russische agressie tegen Oekraïne. Als je de opsomming zo leest, dan zijn het donkere tijden.
Reservisten
Volgens de hoogste generaal binnen het Britse leger moet de huidige generatie zich voorbereiden op de mogelijkheid van een oorlog. Een dienstplicht, waarbij je gedwongen een periode het leger in gaat, wil hij niet. Maar hij vindt dat Groot-Brittannië wel een groot leger aan reservisten moet opleiden, dat klaarstaat mocht het tot een oorlog komen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Grappen op TikTok
Op socialmediaplatform TikTok werden al snel grappen gemaakt over hoe de huidige generatie het op het strijdtoneel zou doen. Die filmpjes gaan vooral over hoe lui en snel afgeleid de jonge garde tegenwoordig zou zijn. "Oorlog? Nu? Ik heb net een film op Netflix aangezet," zegt TikTokker mrjackskipper. "En naar het strand? Goed, dan trek ik mijn zwembroek aan. Kan ik meteen wat selfies maken."
Ook TikTokker jackfnzy laat in een filmpje zien hoe het zou zijn als Gen Z's in een oorlog moeten vechten. "Soldaat zoek dekking. - O, mijn God, [popgroep] BTS heeft net een nieuwe video geüpload."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toch zijn er niet alleen grappen te vinden. Er wordt op TikTok ook serieus over de waarschuwing van de Britse generaal gesproken. De waarschuwing is in ieder geval niet onopgemerkt gebleven.
Volgens Sanders wordt de westerse manier van leven aangevallen door Rusland. Het is meer dan ordinair landjepik wat Poetin doet in Oekraïne. In vrede leven is niet vanzelfsprekend, wil hij maar zeggen.
Van naoorlogs naar vooroorlogs
Waar (baby)boomers, de generatie die tussen 1945 en 1965 is geboren, ook wel de naoorlogse generatie worden genoemd, zo spreekt hij nu van een 'vooroorlogse generatie'. Het moet millennials en Gen Z's dreigend in de oren klinken.
"Het gaat om de mindset die hij wil veranderen," zegt Peter Wijninga, militair expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij begrijpt de oproep van de generaal wel: "Als je vrede wilt, moet je je op oorlog voorbereiden, en dat is actueler dan ooit."
Vals gevoel
Wijninga vindt dat we ook in Nederland lang geleefd hebben met een vals gevoel van veiligheid. "Er moet beter uitgelegd worden dat de oorlog in Oekraïne ons ook raakt. Nu voelen we de oorlog vooral in onze portemonnee. Maar de agressie van Rusland moet een halt toegeroepen worden, want de kans is groot dat Poetin anders niet stopt."
In Nederland tellen we 40.000 actieve militairen en zo'n 7000 reservisten. Volgens Wijninga veel te weinig. "Daar kun je een leger niet mee versterken. In de Koude Oorlog hadden we 150.000 reservisten."
Nederland wil dan ook de tekorten bij defensie aanpakken. Er bestaat sinds september vorig jaar een dienjaar. Gemotiveerde jongeren kunnen zo kennismaken met defensie, die daarmee hoopt meer beroepsmilitairen of reservisten aan te kunnen trekken.
Dienjaar
Met het oog op de huidige Russische dreiging wordt ook onderzocht of het mogelijk is om jongeren voor een dienjaar te werven middels een verplichte enquête. Meedoen aan het dienjaar is niet verplicht, maar de enquête laat jongeren wel nadenken over hun bijdrage. In Zweden is de methode een succes.
In Groot-Brittannië vindt generaal Sanders dat er meer moet gebeuren dan alleen een aanwas van nieuwe reservisten. Hij vindt dat zijn leger er maar zwak voor staat. Het is in 30 jaar tijd gehalveerd. De Britse krijgsmacht bestaat nu uit zo'n 73.000 beroepsmilitairen. Als het aan hem ligt, wordt dat binnen drie jaar uitgebreid naar 120.000 soldaten.