Geen pil of spiraal

14 procent van jonge vrouwen heeft seks zonder anticonceptie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Rob Engelaar14 procent van jonge vrouwen heeft seks zonder anticonceptie
RTL

14 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar gebruikt geen voorbehoedsmiddel als ze seks hebben. Om niet zwanger te worden, tellen ze op welke dagen ze de minste kans maken om zwanger te worden. Er zijn nu voor het eerst cijfers bekend over deze vorm van anticonceptie.

Kenniscentrum Rutgers heeft een enquête gehouden onder ruim 1600 vrouwen van 18 tot 29 jaar oud die in de afgelopen tijd seks met een man hadden. Het is de eerste keer dat het bureau dit onderzoekt, dus het is niet bekend of de aantallen stijgen of dalen.

"Het is heel fijn dat er eindelijk cijfers zijn", zegt Ineke van der Vlugt van Rutgers. "We kregen signalen dat vrouwen steeds vaker zouden overgaan op natuurlijke methoden. Ook hoorden we van GGD-en en abortusartsen dat vrouwen geen hormonen meer willen gebruiken. Dit onderzoek hebben we dan ook gedaan om in kaart te brengen hoe groot de groep daadwerkelijk is en wat redenen zijn voor gebruik van natuurlijke anticonceptie."

Vruchtbare dagen

De vrouwen die geen gebruik maken van bijvoorbeeld de pil of een spiraal, hebben over het algemeen tijdens de vruchtbare dagen geen seks of gebruiken dan een condoom. 

Zo zegt 62 procent een condoom te gebruiken, 25 procent heeft geen seks tijdens de vruchtbare dagen en 12 procent doet aan terugtrekken om zwangerschap te voorkomen.

Medicijnwaakhond: veel fabels op sociale media over anticonceptie
Lees ook

Medicijnwaakhond: veel fabels op sociale media over anticonceptie

De redenen voor het gebruik van deze natuurlijke methode liggen enigszins uiteen. 62 procent van de vrouwen geeft aan dit te doen vanwege de hormonen in andere anticonceptie, 41 procent wil meer in contact zijn met het eigen lijf en 35 procent geeft aan angst te hebben voor gezondheidsschade door hormonen.

Geen onderzoek naar effect van natuurlijke anticonceptie

Rutgers heeft geen onderzoek gedaan naar het effect van de keuzes. Het is dus niet bekend hoeveel vrouwen toch zwanger zijn geworden ondanks hun pogingen dit te voorkomen.

Lees meer over
VrouwAnticonceptieLink in bioNederland