Daniëlle wil vader geld schenken, maar veel gaat naar Belastingdienst: 'Oneerlijk'
Steeds meer ouderen komen moeilijk rond. Maar wie zijn ouders wil helpen moet bij een schenking al snel flinke bedragen afdragen aan de Belastingdienst. Andersom is dat niet zo: de regels voor schenken aan kinderen zijn veel soepeler. Daniëlle Braun vindt dat 'oneerlijk' en startte een actie. "Je wordt nu zo belemmerd en haast gestraft als je je ouders wil helpen." Ook in de Tweede Kamer klinkt kritiek: 'dit is niet meer uit te leggen'.
Daniëlle zit er financieel goed bij, maar dat geldt niet voor haar vader. "Die heeft het financieel zwaar. Hij kon niet meer in zijn levensonderhoud voorzien en zijn huur niet meer betalen."
Dus wilde Daniëlle hem helpen: door geld te schenken. Netjes, volgens de regels. "Maar mijn belastingadviseur vertelde me dat de regels voor schenken aan je vader of moeder veel zwaarder zijn dan andersom: als ouders hun kinderen willen schenken. Als je je ouders wat wil schenken loop je echt tegen enorm veel barrières op."
Daniëlle, zelf onderzoeker en antropoloog, deelde haar verhaal en startte een enquête: ze kreeg honderden reacties, vol verbazing over de regels.
De regels
Hoe zit het? Als je een schenking wil doen, moet er vanaf een bepaald bedrag belasting worden betaald. Vanaf welk bedrag dat gebeurt, is afhankelijk van wie-aan-wie schenkt. De regels staan in een wet uit 1956 die voor het laatst in 2010 is herzien.
Ouders die hun kinderen geld schenken mogen tot 6633 euro belastingvrij schenken. Maar, als kinderen hun ouders geld schenken, loopt de belastingteller al vanaf 2658 euro.
'Snap de verbazing'
Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) geeft toe dat de regels verouderd zijn en snapt de discussie over de regels dan ook goed. "De wet gaat nog uit van de gedachte dat ouders voor zichzelf kunnen zorgen. Een situatie dat kinderen aan hun ouders schenken vond de wetgever niet logisch. Maar dat is natuurlijk in deze tijd lang niet altijd het geval."
Een speciale commissie concludeerde twee jaar geleden in opdracht van het kabinet ook al dat het tijd is om de schenkingsregels grondig te herzien. "Maar daar hebben we in dit kabinet geen tijd voor gehad."
Of de staatssecretaris nu iets gaat veranderen? "Ik zou wel willen, maar het is nu aan een volgend kabinet omdat we nu demissionair zijn."
Steun in de Tweede Kamer
Politieke partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer vinden dat de regels snel moeten worden veranderd. Ze vinden de regels niet meer uitlegbaar, blijkt uit een rondgang. "Het kan niet zo zijn dat schenken aan kinderen veel makkelijker is dan andersom. Dit moeten we echt gelijk gaan trekken", zegt Jimmy Dijk van de SP. "We moeten op een nieuwe manier naar schenkingen gaan kijken", vult Henk Vermeer van de BBB aan.
Ook D66, ChristenUnie, CDA, VOLT en PvdD vinden dat de schenkingsregels gelijk moeten worden getrokken. De VVD zet ook vraagtekens bij huidige wet en vindt dat er gekeken moet worden of dit niet anders kan. De PVV wilde niet reageren.
Nog altijd vaker schenkingen aan kinderen
Precieze cijfers over hoeveel kinderen er jaarlijks aan hun ouders schenken zijn er overigens niet. Het overgrote deel van de schenkingen is volgens de instanties nog altijd van ouders aan kinderen. "Dan gaat het om zeker 80 procent van de schenkingen", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Daniëlle weet wel zeker: het schenken aan ouders gebeurt veel vaker dan wordt gedacht. En ze denkt dat het ook meer gaat gebeuren. "Steeds meer ouderen zijn de laatste tijd in een armoedeval terechtkomen. Ons land vergrijst ook. En steeds vaker zeggen kinderen, als ze dat kunnen, dat ze hun ouders willen helpen. Je wil je ouders een paar zorgeloze laatste jaren geven. Daar moet de overheid mensen niet in tegenhouden door kromme en onuitlegbare regels op te stellen."