Grootste stijging sinds 2007

Gemeenten schroeven belastingen op: vooral ozb flink omhoog

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van DamGemeenten schroeven belastingen op: vooral ozb flink omhoog
RTL

De gemeentelijke belastingaanslag voor burgers en bedrijven valt dit jaar een stuk hoger uit. De gemeenten hebben belastingen voor huizenbezit, afval en riolering zo hard opgeschroefd, dat zij rekenen op 13,3 miljard euro aan inkomsten. Dat is 8,5 procent meer dan in 2023.

Die stijging is de grootste sinds 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau onderzocht de begrotingen van bijna alle Nederlandse gemeenten - op Vijfheerenlanden na - zoals die op 15 november van vorig jaar waren opgesteld. 

Vastgoed zwaarder belast

Alleen al aan ozb-opbrengsten verwachten de gemeenten samen 5,5 miljard euro aan inkomsten op te halen in 2024. Dat is 7,5 procent meer dan vorig jaar. Ozb staat voor onroerendezaakbelasting en wordt betaald door iedereen met een eigen huis of bedrijfspand.

De forse stijging wordt veroorzaakt door de gestegen WOZ, de waardering onroerende zaken. Deze is in de afgelopen jaren flink gestegen in het kielzog van de huizenprijzen. Hoe hoger die zijn, hoe meer vastgoed (op papier) waard is. En hoe hoger de WOZ en dus de ozb. 

Forse stijging in Rotterdam

Van de vier grote steden verwacht Rotterdam de grootste klapper te maken met de ozb-opbrengsten. De stad rekent op 13,4 procent meer inkomsten. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaan de opbrengsten uit ozb juist in een minder hard tempo dan gemiddeld omhoog. 

Dat is schrikken: waarom gaat mijn WOZ-waarde door het dak?
Lees ook

Dat is schrikken: waarom gaat mijn WOZ-waarde door het dak?

Een andere flinke bron van inkomsten voor de gemeentekas is de afvalstoffenheffing. Die gaat flink omhoog dit jaar, gemeenten hebben een plus van 6,3 procent ingeboekt aan extra inkomsten. De rioolheffing brengt - als iedereen deze betaalt - nog eens 6,6 procent aan extra belasting in het laatje bij gemeenten. 

Parkeren fors duurder

Deze twee heffingen moeten gemeenten overigens alleen gebruiken voor het onderhoud en beheer van afval ophalen en het rioleringsysteem. Deze heffingen mogen dus niet harder stijgen van de kosten ervan. Dat geldt niet voor de ozb. De inkomsten hiervan mogen gemeenten ook voor andere zaken gebruiken. 

De laatste belasting waar burgers en bedrijven veel mee te maken krijgen zijn die voor parkeren. Ook deze mogen gemeenten zelf bepalen. Voor dit jaar rekenen gemeenten op bijna 11 procent extra aan inkomsten hieruit. In Amsterdam en Rotterdam gaat men uit van tientallen miljoenen extra euro's aan parkeergelden. 

Zoek het hieronder op:

In het tooltje hieronder kun je opzoeken op hoeveel belastinginkomsten jouw gemeente rekent en hoeveel meer dat is ten opzichte van 2023. Verder kun je ook zien hoe de belangrijkste belastingen in jouw gemeente stijgen of dalen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De rekening belandt bij de burger zelf.
Lees meer over
CBSOzbBelastingOverheidsfinanciënWOZ