Voor ongeboren kindjes gevaarlijk herpesvirus op te sporen bij zwangeren
Het voor ongeboren kindjes gevaarlijke cytomegalovirus (CMV) is in het eerste trimester van de zwangerschap op te sporen met de NIPT. Door het tijdig opsporen van het virus en een behandeling, kunnen ernstige aandoeningen worden voorkomen.
Vrijwel iedereen raakt ooit besmet met het cytomegalovirus (CMV). Bij gezonde mensen levert dit zelden problemen op. Voor ongeboren kindjes in het eerste trimester van de zwangerschap, is het virus wel heel gevaarlijk. "De foetus moet zich dan nog helemaal ontwikkelen en het virus kan die ontwikkeling ernstig verstoren", zegt onderzoeker Brigitte Faas van het Radboudumc.
Overlijden
Het meest voorkomende symptoom van een infectie van de moeder, die via de placenta wordt overgedragen naar de foetus is slechthorendheid of doofheid. Er kan ook een ontwikkelingsachterstand ontstaan, een groeiachterstand en spieren kunnen overactief worden. In ernstige gevallen kan het ongeboren kind overlijden.
Jaarlijks worden ongeveer duizend kinderen geboren die tijdens de zwangerschap besmet zijn geraakt met het virus. Zo'n 180 kinderen houden daar blijvende gevolgen aan over. Dit staat gelijk aan het aantal kinderen dat jaarlijks wordt geboren met een downsyndroom.
Met de NIPT, een bloedonderzoek, kunnen zwangere vrouwen in het eerste trimester laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Uit het onderzoek van Faas blijkt nu dat het cytomegalovirus ook op te sporen is met datzelfde bloedonderzoek.
Nu gebeurt dat nog niet, omdat lang werd gedacht dat er geen behandeling mogelijk was. Maar dat verandert mogelijk. Antivirale middelen, stoffen die virusinfecties bestrijden, kunnen voorkomen dat het virus wordt overgedragen van de moeder naar de foetus, zo blijkt uit internationale onderzoeksgroepen.
Meer onderzoek nodig
Het onderzoek van Faas biedt perspectief, maar het is nog niet zover dat CMV wordt opgenomen in de NIPT. Er is eerst vervolgonderzoek nodig, bijvoorbeeld in samenwerking met het RIVM. "We zouden graag een grootschalig landelijk onderzoek opzetten waarin we meteen het effect van antivirale middelen meenemen."
In de vervolgstudie wordt ook gekeken naar hoe de 40 procent van de zwangeren die de NIPT niet doet, toch kan worden onderzocht op het cytomegalovirus.