Orka's in grote problemen voor Japanse kust: 'Drama voor de moeders'
Voor de kust van Japan zit een orkafamilie vast in een wak. Ze zijn omringd door kilometers drijfijs en kunnen niet weg. In de groep zijn babyorka's die minder sterk zijn. "Ze kunnen dit wekenlang volhouden, maar op een gegeven moment moeten ze eten."
De orkagroep zat vanmorgen voor de kust van de stad Rausu vast, in het noorden van Japan. Een lokale visser ontdekte de orka's en nam contact op met de kustwacht. De orka's staken hun kop uit een gat van 10 vierkante meter. Bij de groep zitten 3 of 4 babyorka's.
Bekijk de worstelende orkagroep tussen de ijsschotsen in onderstaande video:
Gebrek aan eten
"Orka's zijn warmbloedig, maar ze zijn goed geïsoleerd en kunnen wekenlang zonder eten", zegt Mardik Leopold, marien bioloog van Wageningen University. "Maar in het wak zullen ze vermageren en op een gegeven moment moeten ze eten. Het ziet ernaar uit dat in het gat waar ze nu zitten geen potentiële prooien zijn."
Orka's hebben volgens de bioloog een uitstekende terreinkennis en kunnen op grote afstand een goed beeld van de omgeving vormen. Ze kunnen zonder problemen honderden meters onder water zwemmen, maar als ze de open zee niet meer kunnen zien en geen ander wak ontdekken waar ze kunnen rusten, is het moeilijk om weg te komen. "Veel westerlingen hebben het gevoel dat deze dieren gered moeten worden, maar dit is ook gewoon de natuur."
Redding niet mogelijk
Een orkagroep is een familie die generatieslang met elkaar optrekt, legt Leopold uit. "De vrouwen zijn de baas, maar hun handicap zijn de kleintjes. De kalveren houden het minder lang vol onder water." De moeders staan dus voor een dilemma: een risico nemen en wegzwemmen, of bij hun kleintjes blijven en wachten tot het ijs scheurt.
Het is niet mogelijk de orka's te redden. Vanwege de dikte van het ijs kan een ijsbreker de plek niet bereiken, melden lokale media. "We hebben geen andere keuze dan te wachten tot het ijs breekt en ze kunnen ontsnappen."
Ook in 2005 zaten orka's vast in het drijfijs bij Rausu. De meeste van hen stierven.