308 kilometer per uur

Tijd voor een nieuwe categorie orkanen, zeggen wetenschappers: 'Ze worden te zwaar'

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© CIRATijd voor een nieuwe categorie orkanen, zeggen wetenschappers: 'Ze worden te zwaar'
RTL

Het is tijd om een nieuwe categorie voor orkanen toe te voegen. Dat is de boodschap van onderzoekers in de Verenigde Staten. Nu gaat de schaal om orkanen te duiden tot 5. En dat wordt volgens het onderzoek door klimaatverandering 'steeds problematischer'.

Want de opwarming van de aarde leidt tot steeds intensere orkanen. Zo sterk zelfs dat gemiddelde windsnelheden hoger dan 308 kilometer per uur vaker zouden voorkomen. Volgens de onderzoekers zou dat de grens moeten zijn vanaf waar categorie 6 zou moeten gelden.

Ter vergelijking: de zwaarste storm in Nederland kende gemiddelde windsnelheden van 126 kilometer per uur. Dat gebeurde op 7 september 1944. 

'Gaat vaker gebeuren'

En die grens wordt al weleens gehaald. Over de laatste tien jaar nu vijf keer. "En het zal vaker gaan gebeuren", zegt ook Maurice Middendorp, meteoroloog van Buienradar. "Een nieuwe categorie is best een heel goed idee."

Hieronder zie je de windsnelheden die horen bij de verschillende categorieën:

Maar waarom is dat nodig? De onderzoekers hebben het over het 'overbrengen van de risico's'. "Ons belangrijkste doel is om bewustzijn te creëren dat klimaatverandering de meest intense stormen van de wereld zwaarder maakt", zegt onderzoeker Michael Wehner tegen The Guardian.

Grote verschillen

Middendorp vindt een extra categorie geen overbodige luxe omdat het verschil anders heel groot wordt. Alles boven de 252 kilometer per uur is immers categorie 5. "Daar kan dan straks zomaar 80 kilometer per uur verschil in zitten. Dat is serieus."

De gevolgen van orkaan Otis in Mexico, vorig jaar:

Ravage, chaos en 27 doden na verwoestende orkaan in Mexico.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een categorie 5-orkaan natuurlijk al ontzettend serieus is. Mensen die een dergelijke orkaan over zich heen krijgen, zullen waarschijnlijk toch wel flink gewaarschuwd worden.

Warmer zeewater

Maar Middendorp stipt wel aan dat de bewustwording van de steeds sterker wordende orkanen wel een rol speelt. "Steeds vaker een orkaan met categorie 5, dat zegt mensen op den duur misschien niet zoveel. Categorie 6 betekent dat de orkanen écht krachtiger worden."

Op de vraag hoe het kan dat de orkanen zwaarder worden, zijn de experts duidelijk. Het water in de oceanen wordt namelijk steeds warmer, en dat zorgt voor steeds meer energie.

"Een orkaan gebruikt de opstijgende warme en vochtige lucht als voeding", zegt Middendorp. "Als de temperatuur van het zeewater stijgt, kan de orkaan daardoor steeds heftiger worden."

In Nederland hebben we normaal gesproken niet al te veel last van orkanen, maar in andere delen van de wereld kunnen ze hun borst natmaken. Want dat het zeewater warmer is dan ooit, zie je in onderstaande grafiek:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Maurice MiddendorpBuienradarOrkaanLink in bio