Warm water als brandstof: waarom Idalia verraderlijk snel een gevaarlijke orkaan werd
"Raketbrandstof", noemen onderzoekers het. Het water in de Golf van Mexico is zó warm, dat stormen en orkanen er razendsnel aan kracht kunnen winnen. Orkaan Idalia was het laatste voorbeeld, met alle gevolgen van dien.
"Het water is echt absurd warm, 30, 31 graden", zegt orkaanonderzoeker Brian McNoldy, verbonden aan de Universiteit van Miami. En dat is precies wat orkanen nodig hebben om krachtiger te worden.
'Mensen bereiden zich voor op een storm'
Meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar legt uit: "Een orkaan heeft warm oppervlaktewater nodig. Warme lucht stijgt op, en de orkaan zuigt dat oceaanwater op. Hoe warmer het water, hoe sneller dat gaat. Het is de voeding van de orkaan. En het water daar is dus heel warm."
Zo kon het gebeuren dat orkaan Idalia binnen een dag transformeerde van een onschuldige storm, tot een extreem gevaarlijke orkaan. In die snelheid zit precies het gevaar: "Sommige mensen zullen zich voorbereiden op een storm, terwijl ze iets veel zwaarders voor de kiezen krijgen", zegt de directeur van de Amerikaanse weerdienst tegen persbureau AP.
Golf van Mexico is heel warm
De vraag is hoe het kan dat de omstandigheden nu zo perfect zijn voor een orkaan om zich snel te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers houden het op een combinatie van klimaatverandering, een sluimerende El Niño en andere toevallige weersomstandigheden.
In onderstaand artikel beschreven we eerder al dat er dit jaar zware orkanen aan zaten te komen:
Een andere belangrijke reden - specifiek voor de ontwikkeling van orkaan Idalia - is de plek waar hij zich bevindt. Idalia raasde de afgelopen dag af op de westkust van Florida, in de Golf van Mexico dus. Het water daar is relatief ondiep, en daardoor extra warm.
Water bij ons te koud
Doordat orkanen zoveel water opzuigen, kunnen ze soms voor hun eigen ondergang zorgen als ze op een kouder gedeelte van de oceaan stuiten. Van binnenuit wordt de storm dan als het ware geblust, schrijven de onderzoekers. "Dat is ook de reden waarom we in Nederland geen last hebben van orkanen, het water is bij ons te koud", zegt meteoroloog Dorrestein.
In het geval van Idalia gebeurde dat dus zeker niet. Op onderstaande beelden zie je hoe Idalia zich in een paar dagen ontwikkelde:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Idalia is inmiddels over Florida heengetrokken en heeft een spoor van vernielingen achtergelaten. Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom en er kwamen twee mensen om het leven bij verkeersongelukken.
'Beter dan ik had verwacht'
Heftig dus, maar het kon erger. "Dit is tien keer beter dan ik had verwacht", zegt een inwoner bij terugkomst in een kustplaats Keaton Beach tegen The Washington Post.
Op onderstaande video zie je enkele gevolgen van de orkaan:
President Joe Biden stond gisteren in een persconferentie ook stil bij de orkaan in Florida. "Ik denk niet dat iemand de impact van een klimaatcrisis nog kan ontkennen", zei de Amerikaanse president. "Kijk maar eens rond: historische overstromingen, ernstige droogte, extreme hitte en bosbranden hebben aanzienlijke schade aangericht."
Klimaatverandering
En zo kijken de orkaanonderzoekers er ook naar. Dit is volgens hen niet de laatste keer dat een dergelijke orkaan heeft huisgehouden op het Amerikaanse vasteland. "We moeten oppassen om elke orkaan toe te schrijven aan klimaatverandering", zegt klimaatprofessor Shuai Wang, verbonden aan de universiteit van Delaware.
Maar de trend is volgens hen duidelijk. Warmer water betekent dat orkanen zich sneller ontwikkelen. "Ik denk dat we het scenario van orkaan Idalia vaker gaan zien in de toekomst."