Hoorn stelt besluit over J.P. Coen uit: omstreden standbeeld blijft eerst staan
De gemeenteraad van Hoorn neemt voorlopig nog geen besluit over het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de binnenstad. Eerst wil de gemeente nog verder praten met inwoners. Dat gebeurde twee jaar geleden ook al.
Al een paar jaar worstelt Hoorn met de vraag: wat te doen met het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Ook gisteravond kon de gemeenteraad van de plaats het niet eens worden. Dat betekent dat het beeld van de VOC-gouverneur voorlopig blijft staan.
Eerst verder praten
Er was in de gemeenteraad niet genoeg steun om een definitief oordeel te vellen over het beeld. De gemeenteraad wil eerst opnieuw zogenoemde stadsgesprekken voeren over racisme en discriminatie.
Wanneer die gesprekken precies zijn, is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van de gemeente worden ze momenteel nog 'vormgegeven'.
J.P. Coen, ook wel bekend als Jan Pieterszoon Coen, is omstreden om zijn verantwoordelijkheid voor duizenden doden en deportaties in Indonesië in de zeventiende eeuw, toen hij werkte bij de VOC.
Eerdere gesprekken
In 2020 ontstonden er ongeregeldheden na een demonstratie tegen het standbeeld. Agenten werden bekogeld, politiepaarden en politiemensen raakten gewond. We legden toen uit waarom het beeld weg moet – of juist moet blijven.
In september 2021 zei Hoorn ook eerst stadsgesprekken af te willen wachten. Pas na het verwerken van die gesprekken in een 'inclusiviteitsbeleid' zou Hoorn kunnen besluiten wat er met het standbeeld gebeurt, zei het college van burgemeester en wethouders toen. De gedachte was toen dat er na de zomer van 2022 een besluit zou vallen.
Twee maanden geleden liet Hoorn weten géén excuses te willen maken voor het slavernijverleden. Ook komt er geen erkenning van dat verleden, omdat er in de gemeenteraad geen meerderheid voor is.
Hoofdrol voor Hoorn
Uit onderzoek bleek vorig jaar dat Hoorn een hoofdrol speelde in de Nederlandse slavenhandel. "Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en de WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken", concludeerden de onderzoekers.