Netflix-docu over 'De Kleine Nicolás': hield zelfs de Spaanse koning voor de gek
Jarenlang hield 'De Kleine Nicolás' de Spaanse elite in z'n greep. Francisco Nicolás Gómez Iglesias, zoals de man echt heet, pleegde op grote schaal identiteitsfraude en deed zich zelfs voor als medewerker van de inlichtingendienst en gezant van de koning. In werkelijkheid was hij 'gewoon' een student rechten, over wie vandaag een Netflix-documentaire is uitgekomen.
Nicolás werd op 18 april 1994 geboren in Madrid in een middenklassengezin zonder connecties met de Spaanse elite. Naar verluid tot teleurstelling van de ouders van de jongen, die hem daarom naar een eliteschool stuurde. Daar zaten kinderen op van de invloedrijke Spaanse toplaag van de samenleving. Zijn familie zou daarmee gehoopt hebben dat Nicolás 'machtige vrienden' kreeg op de school.
Goede connecties belangrijk
Juist in Spanje kan het hebben van goede connecties namelijk belangrijk zijn. "De hele maatschappij is veel hiërarchischer georganiseerd dan in Nederland", legt correspondent Richard Hogenkamp uit. "Normaal gesproken denken ze hier niet: 'Het zou fijn zijn als een twintiger met frisse ideeën erbij komt.' Leeftijd, diploma's, ervaring én contacten zijn hier belangrijk."
Toen Nicolás veertien was, verhuisde hij naar zijn oma. Dat is ook de periode waarin hij begon met een hele lijst aan frauduleuze praktijken. Zijn bijnaam 'De Kleine Nicolás' dankt hij aan de jonge leeftijd die hij had, toen hij ermee begon.
Acht bodyguards
Waar De Kleine Nicolás het meest berucht om is, zijn de momenten waarop hij zich voordeed als iemand anders. Zo deed hij mensen geloven dat hij een gezant was van de Spaanse koning Felipe. Hij kreeg het voor elkaar om luxe auto's te bemachtigen en regelde acht bodyguards om het allemaal geloofwaardiger over te laten komen. Zo sleepte hij allerlei zakelijke deals binnen.
Nicolás had zelfs blauwe zwaailichten in zijn bezit, die hij op het dak van zijn auto zette om aan files te ontsnappen of door rood te kunnen rijden. Als klap op de vuurpijl werd hij uitgenodigd bij de kroning van koning Felipe in 2014. Hij schudde zelfs de hand van de vorst, terwijl ze elkaar dus helemaal niet kenden.
En het blijft niet bij zijn rol als gezant van Felipe. Hij deed zich ook voor als medewerker van een Spaanse oud-vicepremier en als de voorzitter van een lokale tak van de Partido Popular, de op dit moment grootste politieke partij in Spanje. Hij schudde de handen van oud-premier José María Aznar en een oud-burgemeester van Madrid.
Ook deed hij zich voor als medewerker van de CNI, de Spaanse inlichtingendienst. En zelfs over zijn studie was hij niet eerlijk. Hij werd aangenomen als student rechten, maar het toelatingsexamen had hij daar niet voor gedaan. Hij gaf zijn identiteitskaart mee aan een vriend, die het examen voor hem aflegde. De studie heeft hij overigens nooit afgemaakt.
Zwaailichten gevonden
In 2014 liep Nicolás tegen de lamp. Een zakenman had 25.000 euro aan hem betaald voor Spaanse bouwvergunningen, maar na de betalingen liet Nicolás niets meer van zich horen. Hij werd daarom opgepakt en de politie doorzocht de woningen van zijn moeder en oma. Daar kwamen de zwaailichten, badges van de militaire politie en nagemaakte documenten aan het licht.
Zo'n zes jaar lang kon hij zijn gang gaan. Volgens sommigen kan het niet anders dan dat hij hulp kreeg. "Er is een agent aangeklaagd die volgens de officier van justitie geholpen zou helpen om aan valse identiteitspapieren te komen", zegt correspondent Hogenkamp. "Hij is alleen niet veroordeeld vanwege gebrek aan bewijs."
"Er wordt ook gespeculeerd over helpers op hogere posities. Neem de politieke partij Partido Popular. Daar is de boel zo hiërarchisch georganiseerd dat het onmogelijk lijkt om zonder hulp de partij binnen te komen. Ik heb nog nooit iemand van onder de 30 jaar, laat staan onder de 20 - zoals hij was - zelfs maar in de zaal van een partijcongres gezien", zegt Hogenkamp.
Spion?
"Wat er in die tijd in de Partido Popular speelde, was een corruptieschandaal waarbij de top van de partij naast hun salaris zwart geld kreeg in enveloppen. Het zou kunnen dat iemand Nicolás bewust dichtbij de top heeft gebracht als een soort spion. Of Nicolás handelde toch alleen en maakte gebruik van de chaos die er was om bepaalde procedures te omzeilen."
De Spanjaarden lijken niet verrast dat Nicolás zo lang zijn gang kon gaan. "In Spanje was er in die tijd weinig vertrouwen in de politiek, onder andere door het schandaal bij de Partido Popular. Ook lag het koningshuis onder vuur doordat oud-koning Juan Carlos betrapt werd op het jagen op olifanten en het hebben van een affaire. De zaak rond Nicolás was voor Spanjaarden dus hét bewijs dat het land een rommel was en werd geleid door incapabele bestuurders."
Er zijn inmiddels een hoop aanklachten tegen De Kleine Nicolás ingediend. Het stelen van andermans identiteit, fraude bij het toelatingsexamen rechten en het vervalsen van documenten zijn daar voorbeelden van. Alles bij elkaar hangt hem een celstraf boven het hoofd van ruim 12 jaar, zegt de Spaanse justitie tegen RTL Nieuws. Nicolás zit nog niet vast, in alle zaken is hij in hoger beroep gegaan en dat mag hij in vrijheid afwachten.
Driedelige serie op Netflix
Lichtpuntje voor de meesteroplichter is dat hij vanaf vandaag zichzelf kan bewonderen in een documentaire. Netflix heeft de driedelige serie online gezet met de naam (P)Ícaro El Pequeño Nicolás. Picaro is het Spaanse woord voor schurk. Ícaro is een figuur uit de Griekse mythologie. Een figuur met vleugels dat ondanks advies om laag te blijven, steeds hoger vloog. Zo hoog, dat hij overmoedig werd en naar beneden stortte.
De trailer is hier te zien, in het Spaans: