Op één na grootste ziekenhuis Gaza volledig buiten werking
Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis op de Gazastrook functioneert niet meer. Dat zegt zowel het Palestijnse ministerie van Gezondheid als het hoofd van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO). Ook de VN maakt zich grote zorgen om de patiënten die nog in het ziekenhuis liggen.
"Er zijn nog maar vier teams van medische hulpverleners die voor de patiënten zorgen", zegt een woordvoerder van het Gezondheidsministerie in Gaza. "Het Nasser-ziekenhuis is de basis van de gezondheidszorg in het zuiden van de Gazastrook. Dat dit buiten werking is gesteld, is een doodvonnis voor honderdduizenden Palestijnen." Ook het hoofd van de WHO zegt dat het ziekenhuis 'niet meer functioneert'.
Al dagen bezet
Het Nasser-ziekenhuis wordt al dagen bezet door Israëlische militairen. Israël zegt dat het leger in het ziekenhuis zoekt naar stoffelijke overschotten van slachtoffers van de gijzeling van 7 oktober. Een kwart van die slachtoffers zou zijn overleden.
Ook zegt Israël dat het in het ziekenhuis 70 tot 100 mensen heeft gearresteerd, van wie er 20 een rol zouden hebben gespeeld bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Artsen en patiënten in het ziekenhuis worden volgens het leger met rust gelaten.
Ondertussen liggen er volgens de VN zo'n 200 patiënten in het Nasser-ziekenhuis, van wie er 20 met spoed moeten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen. Naast de gevechten in en rond het ziekenhuis zorgt het gebrek aan brandstof ervoor dat medische zorg onmogelijk is.
Ziekenhuis niet in
Een team van de WHO mag het ziekenhuis van Israël niet binnen om te beoordelen hoe het met de patiënten is, waar in het ziekenhuis dringend behoefte aan is en brandstof af te leveren.
Sinds 7 oktober zijn er volgens het Gezondheidsministerie in Gaza 28.858 Palestijnen omgekomen, voornamelijk vrouwen en kinderen. 80 procent van de bevolking heeft huis en haard moeten verlaten en een kwart lijdt ernstige honger.
Hamas houdt naar schatting nog 130 mensen gegijzeld, van wie een kwart zou zijn overleden. Bij de aanvallen op 7 oktober werden 1200 mensen gedood en 250 mensen gegijzeld. 112 van hen zijn vrijgekomen tijdens een staakt-het-vuren in november of acties van het Israëlische leger.
Vorige week spraken we een Nederlandse arts die in een ziekenhuis in Gaza werkt. Hij vertelde toen hoe penibel de situatie was: