2026 nieuwe wetgeving

Grote vraag naar gewone cv-ketels: 'Geen geld voor warmtepomp'

Door Frances Brisam··Aangepast:
© ANPGrote vraag naar gewone cv-ketels: 'Geen geld voor warmtepomp'
RTL

Nog snel een reguliere cv-ketel aanschaffen voor het niet meer kan? Installateurs zien momenteel een toename in de vraag naar nieuwe cv-ketels, blijkt uit een belronde van RTL Nieuws. In 2026 gaat nieuwe wetgeving in, waardoor je verplicht moet kiezen voor een duurzamer alternatief. "Veel klanten hebben het geld niet voor een warmtepomp."

Vanaf 2026 moet een kapotte cv-ketel worden vervangen door een duurzaam alternatief zoals een (hybride) warmtepomp. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor appartementen en monumentale panden. Daarnaast zijn huiseigenaren uitgezonderd van de verplichting als de terugverdientijd van de warmtepomp langer is dan zeven jaar, en wanneer een huis binnen tien jaar op een warmtenet wordt aangesloten. 

Bezorgdheid bij woningeigenaren over kosten verduurzamen woning
Lees ook

Bezorgdheid bij woningeigenaren over kosten verduurzamen woning

Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel bleek deze week al dat een deel van de huiseigenaren de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of andere duurzame verwarmingsmethode voor zich uitschuift door voor 2026 nog een nieuwe cv-ketel te kopen. 

Ook cv-installateurs door het hele land zien een toename in de vraag, blijkt uit een belronde van RTL Nieuws. We spraken 13 middelgrote en kleine cv-installateurs door het hele land. Daarvan gaven 9 bedrijven aan een toename in de vraag te zien.

Hoge kosten aan warmtepomp

"We zien absoluut een toename", zegt Armand Schuyren van Schuren installatietechniek uit het Limburgse Vijlen. "Mensen willen voor 2026 een nieuwe ketel zodat ze niet aan de nieuwe regelgeving hoeven te voldoen." Schuyren hoort vaak van zijn klanten dat ze bang zijn voor de kosten die de installatie van een warmtepomp met zich meebrengt.

Een cv-ketel en een hybride warmtepomp.© ANP
Een cv-ketel en een hybride warmtepomp.

"We zitten helemaal vol omdat er zo veel aanvragen zijn", zegt ook Jaap ter Beek van Installatiebedrijf Ter Beek uit Bunschoten-Spakenburg. "Ik denk dat we op zo'n 25 procent meer zitten. Veel klanten hebben het geld niet om voor een duurzamere optie te gaan." MilieuCentraal gaat uit van een investering van 6000 euro.

"Veel mensen vervangen nu hun ketel omdat ze denken: geld voor een cv-ketel heb ik nu wel. Geld voor de duurzamere optie misschien niet", zegt Erik Foekema van FOEK Installatie uit Assendelft.

Onduidelijkheid over regels rond cv-ketels

Vrijwel alle bedrijven geven aan dat er onder hun klanten veel onduidelijkheid heerst over wat precies de regels zijn straks. Dat resulteert in paniekvoetbal. Sommige mensen willen bijvoorbeeld ook relatief jonge cv-ketels laten vervangen. "Ik heb aanvragen gehad van mensen die een ketel hebben die nog maar 7 of 8 jaar oud was", zegt Schuyren. Dat terwijl een nieuwe cv-ketel zo 20 jaar meekan.

Wat kost een warmtepomp?

Dat ligt aan het type waterpomp dat je koopt. Er zijn drie soorten: een hybride waterpomp, een all-electric lucht-water-warmtepomp en een all-electric bodemwarmtepomp. Volgens de Vereniging Eigen Huis kost dit respectievelijk 6000 euro (bij bestaande cv), 12.000 euro en 30.000 euro. 

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is of je huis snel moet opwarmen, meldt Milieu Centraal.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in huis. Bij deze warmtepomp moet je huis wel goed geïsoleerd zijn.

Het verschil tussen een warmtepomp en bodemwarmtepomp zit 'm in de bron. De eerste absorbeert warmte uit de lucht, terwijl de tweede energie uit de grond haalt. Het is onder meer het boren in de grond dat de bodemwarmtepomp zo duur maakt.

Installateurs geven daarnaast aan dat ouderen regelmatig bellen voor de installatie van een nieuwe cv-ketel voor 2026. "Mensen van 65 of 70 die zeggen: ik zet er nog snel een nieuwe cv-ketel in, dan zal het mijn tijd wel duren. Jongere mensen moeten natuurlijk nog wat langer mee, en doen meer onderzoek naar duurzame opties", zegt Ter Beek.

De bedrijven vrezen voor nog grotere drukte aan het einde van 2025, als de regelgeving bijna ingaat. "Met name met onze klanten die een ketel van tien jaar of ouder hebben. Dat wordt een grote chaos", zegt een installateur uit het Westland.

Maar, is het eigenlijk wel een goed plan om nog snel voor een reguliere cv-ketel te gaan? "Een cv-ketel gaat gemiddeld zo'n 15 jaar mee. Eerder vervangen van een cv-ketel is over het algemeen niet zinvol", zegt Dick Reijman woordvoerder van Techniek Nederland.

Nieuwe cv-ketel? 'Overwegen warmtepomp altijd verstandig'

Als je ketel ouder dan 15 jaar is, kun je flink op je gasverbruik besparen door hem te vervangen, weet Reijman. "De nieuwere cv-ketels zijn beduidend energiezuiniger dan de oudere. Bij vervanging verlaag je in de meeste gevallen je stookkosten én je CO2-uitstoot."

Toch is het volgens de woordvoerder 'altijd verstandig' om de aanschaf van een hybride warmtepomp te overwegen, of je cv-ketel nou voor of na 2026 aan vervanging toe is. "Met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel bespaar je namelijk nog meer gas, tot wel 60 procent. Daar staat wel het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp tegenover, maar de totale energierekening van hybride warmtepomp en cv-ketel valt lager uit dan wanneer je het huis verwarmt met een traditionele cv-ketel."

Daarnaast ben je volgens Reijman minder afhankelijk van een mogelijke stijging van de aardgasprijs. "Nog een voordeel: de overheid geeft subsidie op de aanschafprijs van een warmtepomp." Belangrijk is wel dat je huis redelijk geïsoleerd is, anders is aanschaf van een warmtepomp 'geen logische keuze'.

'Alleen nog cv-ketels vervangen bij bestaande klanten'

Hoewel middelgrote en kleine bedrijven aangeven een toename in de vraag te zien, is dat bij sommige landelijke aanbieders een ander verhaal. Zo geeft Feenstra bijvoorbeeld aan alleen nog aanvragen voor cv-ketels van bestaande klanten in behandeling te nemen. 

"Deze aanvraag is onverminderd hoog", zegt een woordvoerder. "Maar niet-klanten helpen wij momenteel niet, tenzij er voldoende ruimte is in de planning. Omdat Feenstra staat achter de duurzaamheidsambities die we als land hebben, gaan klanten die een hybride systeem bestellen voor."

Korter douchen en de verwarming wat minder hoog zetten, die besparingstips kennen we nu wel. Marlon Mintjes van Milieu Centraal vertelt hoe je op een gemakkelijke manier nog meer kunt besparen op je energierekening.
Lees meer over
WarmtepompVerwarmingLink in bioEditie NL Link in bio