Twee jaar oorlog

Westerse leiders betuigen steun aan Oekraïne: 'Verschrikkelijke oorlog moet stoppen'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPWesterse leiders betuigen steun aan Oekraïne: 'Verschrikkelijke oorlog moet stoppen'
RTL

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Rusland in de vroege ochtend Oekraïne binnenviel, een verdere escalatie van de Russische bezetting van de Krim en delen van Oost-Oekraïne in 2014. De oorlog heeft geleid tot zeker tienduizend burgerdoden. Westerse leiders steken Oekraïne vandaag massaal een hart onder de riem.

Vandaag wordt in Kyiv stilgestaan bij de oorlog. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is samen met de premiers van België, Canada en Italië vanmorgen in de Oekraïense hoofdstad aangekomen om 'het buitengewone verzet van het Oekraïense volk te vieren'. 

"Meer dan ooit staan we Oekraïne vastberaden bij. Financieel, economisch, militair, moreel. Tot het land eindelijk vrij is", schrijft Von der Leyen op sociale media.

Video van Rutte 

Demissionair president Mark Rutte plaatste een Engelstalige videoboodschap op X waarin hij zijn steun betuigt. "Deze verschrikkelijke oorlog moet stoppen. En ik wil jullie laten weten dat Nederland achter jullie staat. Ook als het lang duurt en moeilijk is", zei hij. 

De naam van Rutte valt de laatste weken regelmatig in de internationale pers. Hij wil namelijk de nieuwe topman van de NAVO worden en wordt daarin openlijk gesteund door de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De huidige NAVO-baas, Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. "De situatie op het slagveld blijft extreem ernstig. Het doel van president Poetin om Oekraïne te overheersen is niet veranderd. En er zijn geen aanwijzingen dat hij zich voorbereidt op vrede", aldus Stoltenberg. "Maar we mogen de moed niet verliezen. Oekraïne heeft keer op keer opmerkelijke bekwaamheid en felle vastberadenheid aan de dag gelegd."

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij vandaag in een verklaring. 

Trauma's en eenzaamheid: opgroeien in oorlogstijd raakt Oekraïense jongeren hard
Lees ook

Trauma's en eenzaamheid: opgroeien in oorlogstijd raakt Oekraïense jongeren hard

Het afgelopen jaar zat er weinig verschuiving aan het front en het is de vraag wat er komend jaar gaat gebeuren. De Oekraïense topmilitair Oleksandr Syrsky is er naar eigen zeggen nog altijd van overtuigd dat zijn troepen de strijd met Rusland zullen winnen. 

Hoewel er in de strijd steeds meer drones en ander onbemand wapentuig worden gebruikt, waren er volgens schattingen in het afgelopen jaar 1,4 miljoen militairen actief in de oorlog langs een front van ruim negenhonderd kilometer.

Munitietekort

Oekraïne kampt met grote munitietekorten en hulp van het westen laat op zich wachten. Het Oekraïense defensieministerie hoopt dat het land met hulp van de Verenigde Staten en Europa snel een miljoen drones kan produceren of importeren en het tekort aan munitie en ander wapentuig weg te werken. De artillerie alleen al zou 240.000 granaten per maand extra nodig hebben om de Russen bij te benen. 

Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie vannacht. Het vooruitzicht op verdere militaire hulp van de Verenigde Staten, de grootste donor, hangt af van een stemming in het Congres.

Oorlogseconomie 

Rusland lijkt juist steeds minder problemen met de bevoorrading te hebben. Van de staatsbegroting gaat al 6,5 procent naar de 'speciale militaire operatie', zoals de Russische president Vladimir Poetin de inval noemt. 

In deze video leggen we uit wat de drie grote uitdagingen zijn voor Oekraïne: munitie, manschappen en motivatie:

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de grootschalige Russische invasie in Oekraïne begon. In deze video leggen we uit voor welke grote uitdagingen Oekraïne aankomend jaar staat.

Nieuwe sancties 

Gisteren kwam de Europese Unie met een dertiende pakket strafmaatregelen tegen Rusland. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan. Ook de Amerikanen komen met een nieuw, eigen sanctiepakket.

Herdenken 

Ook op meerdere plekken in Nederland komen vandaag mensen samen vanwege de oorlog in Oekraïne, zo is er in het Beatrixgebouw in Utrecht een bijeenkomst georganiseerd waarbij Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders elkaar kunnen ontmoeten. De dag is een initiatief van de Utrechtse gemeenschap voor Oekraïense vluchtelingen Vital'nya, wat 'huiskamer' betekent.

Op de Dam in Amsterdam wordt de oorlog ook herdacht. Daarnaast staat er in het centrum van de hoofdstad een demonstratie gepland tegen zowel de oorlog in Oekraïne als die in Gaza. Ook in het Rotterdamse stadhuis is een bijeenkomst ter herdenking van het begin van de Russische invasie.

Oekraïense kinderen op Nederlandse scholen hebben het soms dubbel zo druk als hun medescholieren. Naast les in Nederland volgens sommigen ook nog les van hun Oekraïense docenten. En dat is best zwaar.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne