Onderzoek nog bezig

Toch geld naar omstreden UNRWA, EU geeft 68 miljoen extra

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAToch geld naar omstreden UNRWA, EU geeft 68 miljoen extra
RTL

De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar.

De commissie zegt 68 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan de Palestijnen.

50 miljoen

Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden belegerde Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden
Lees ook

Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden

Twaalf medewerkers van UNRWA zouden mogelijk betrokken zijn geweest bij de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober. 

Lid van Hamas

Eén zou een vrouw hebben ontvoerd, een ander zou hebben deelgenomen aan het bloedbad in een kibboets waarbij 97 mensen omkwamen. De VN-organisatie ontsloeg verschillende medewerkers nadat de beschuldigingen aan het licht kwamen.

In het dossier staan onder meer de namen en functies van de UNRWA-medewerkers. Volgens Israël waren tien van de werknemers leden van Hamas, de terreurorganisatie verantwoordelijk voor de aanval, en een naam van iemand die lid is van de Palestijnse Islamitische Jihad, een andere militante groep actief in de Gazastrook. 

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres beloofde 'alle VN-medewerkers die betrokken waren bij terreurdaden' ter verantwoording te roepen.

Hulp hard nodig

Maar, Guterres smeekte de landen, die de financiële hulp hadden stopgezet na de beschuldigingen, ook om de organisatie te blijven steunen.

Wat is de UNWRA?

De UNRWA hoort bij de Verenigde Naties en is in 1949 opgericht om hulp en bescherming te bieden aan de families van Palestijnen die zijn gevlucht of uit hun huizen zijn verdreven tijdens de oorlogen rond de oprichting van de staat Israël. De organisatie biedt hulp aan zes miljoen gevluchte Palestijnen, verspreid over verschillende landen, zoals Syrië, Libanon, Jordanië en de Palestijnse gebieden. In Gaza biedt UNRWA hulp aan vrijwel de gehele bevolking.

De organisatie wordt gefinancierd vanuit vrijwillige bijdragen van verschillende landen. Er werken naar schatting in totaal 30.000 mensen voor de organisatie, waarvan 13.000 in de Gazastrook.

Nederland doneerde in 2024 een vast bedrag van 19 miljoen euro aan de UNRWA. Vanwege de oorlog kwam daar nog tien miljoen bij. Het volledige bedrag is al overgemaakt.

Door de beschuldigingen hebben in totaal 13 landen, inclusief Nederland, hun financiële steun aan UNRWA opgeschort. De Verenigde Staten, de grootste geldschieter, hoort daar ook bij. Andere landen, zoals Noorwegen, Turkije en Spanje, zeggen hulp te blijven verlenen.

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlPalestijnse gebieden