Nepfoto's van Trump met zwarte kiezers verspreid: 'Dit is link'
Tientallen foto's van Donald Trump met zwarte Amerikanen gaan rond op internet. Ze zijn nep en gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie), maar voordat mensen dat doorhebben is de beeldvorming al gemaakt. Precies de bedoeling van de makers.
De foto's zijn gemaakt door aanhangers van Trump en hebben geen link met de campagne van Trump, onderzocht BBC. "En dat is precies het linke aan de huidige AI-tools. Iedereen kan ze gebruiken, het kan echt een eigen leven gaan leiden", zegt AI-expert Harm Teunis van RTL Nieuws.
'Ik claim niet dat deze foto echt is'
Deze ontwikkeling zorgt voor een heel andere tendens dan bijvoorbeeld bij de verkiezingen in 2016, die Trump won van Hillary Clinton. Later werd toen duidelijk dat er sprake was van buitenlandse inmenging, dit keer komt het van binnen de landsgrenzen zelf.
De BBC sprak ook met meerdere makers van de foto's. "Ik claim niet dat deze foto echt is", zou een van hen hebben gezegd.
Zo kun je zien dat de foto nep is
Dat veel mensen de inhoud van de foto's geloven, blijkt wel uit de reacties die te lezen zijn op Facebook onder de verschillende foto's. Geen wonder, zegt AI-expert Teunis. "Als je de afbeeldingen bekijkt, dan lijkt er op het eerste gezicht weinig mis. Maar als je even de tijd neemt, zijn er wel aanwijzingen dat er iets mis is met de foto’s."
Teunis bespreekt de foto hierboven: "Kunstmatige intelligentie heeft - nu nog - best moeite met het maken van echt lijkende handen. Dat zie je ook als je kijkt naar de hand van Trump bij de afbeelding waar hij tussen zwarte vrouwen lijkt te staan en de hand die leunt op de arm van de vrouw links in beeld. Ook de tekst op de pet van de man aan de linkerkant lijkt onleesbaar."
Trump omringd met zwarte mensen, dat zien we niet vaak
Correspondent in de VS Erik Mouthaan zegt dat Trump geregeld kritiek krijgt omdat zijn beleid racistisch zou zijn. "Hij zegt daarom vaak dat hij veel steun heeft onder de zwarte bevolking. Daar hoort ook een imago bij dat hij goed met hen omgaat."
Deze foto's kunnen daar volgens Mouthaan bij helpen, al komen ze dus niet uit het campagneteam van Trump. "Deze foto's doen iets wat we niet vaak zien, namelijk Trump omringd door zwarte mensen die van hem houden."
Hij probeert het soms wel, dichterbij de zwarte kiezer komen. Mouthaan: "Zo zei hij laatst dat zwarte mensen zich in hem kunnen verplaatsen omdat hij strafrechtelijk wordt vervolgd. Daar leek hij in uit te spreken dat zwarte mensen meer dan witte mensen in de gevangenis zitten."
Het was bedoeld als handreiking, maar of dat lukte is maar de vraag. Het wil maar aangeven dat Trump graag het aandeel zwarte kiezers dat voor hem kiest wil verhogen. "Een klein deel van die kiezers kan de doorslag geven. Zeker in staten waar het heel spannend is."
Vooral gefocust op mannen
De BBC sprak ook met de mede-oprichter van de campagnegroep Black Voters Matter, Cliff Albright. Hij zei dat er een heropleving gaande is van desinformatie richting zwarte kiezers. "Zeker richting de jongere zwarte kiezer."
Albright stelt ook dat de foto's op een zeer strategische manier worden verspreid. "Ze richten zich bijvoorbeeld voornamelijk op de jonge zwarte man, die staan meer open voor een stem op Trump dan zwarte vrouwen."
'Het is een potentieel giftige cocktail'
Teunis zegt dat de ontwikkelingen in hoog tempo gaan. "Het maken van dit soort afbeeldingen wordt steeds makkelijker. Want er zijn steeds meer apps en websites waarop mensen foto’s, geluidsfragmenten en video’s door AI kunnen laten maken. Dingen die nooit zijn gebeurd of uitgesproken door iemand."
Gevaar dreigt, want: "Als je dat combineert met de snelheid waarmee duizenden mensen zoiets zien als iets viraal gaat op sociale netwerken, dan heb je een potentieel giftige cocktail."
Of de foto's kiezers echt over de streep trekken, is onduidelijk. Maar uit een peiling van de New York Times bleek onlangs wel dat in zes belangrijke staten er een verandering lijkt plaats te vinden. Daar zou nu 71 procent van de zwarte kiezers achter president Joe Biden staan, veel minder dan de 92 procent in 2020.
Nepnaaktfoto's Taylor Swift
De vraag is of er iets te doen is aan de snelle verspreiding. Dat blijkt moeilijker dan we zouden willen. Sociale media proberen het wel, maar het is nooit waterdicht, ziet Teunis. "Dat bleek ook toen die netwerken veel moeite hadden met het tegengaan van het delen en vinden van nepnaaktfoto’s van Taylor Swift."
De wereldberoemde zangeres was een periode niet te vinden op X, nadat er AI-gerelateerde naaktfoto's te zien waren. Op de foto's was de zangeres in uitdagende poses te zien tijdens een wedstrijd van de Kansas City Chiefs, het Americanfootballteam waar haar vriend Travis Kelce voor speelt.
Ook in dit geval komt het omdat iedereen die wil toegang heeft tot AI. Teunis: "Een paar jaar geleden hadden alleen wetenschappers toegang tot geavanceerde systemen waarmee je dat kunt doen. Maar door de snelle doorontwikkeling van AI, denk aan de populaire chatbots ChatGPT en plaatjesgeneratoren zoals Dall-E en Midjourney, kan zo’n beetje iedereen met een internetverbinding dat."