Vooral veel windenergie

Bijna helft van alle elektriciteit is nu groen: 'Deze ontwikkeling stopt niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBijna helft van alle elektriciteit is nu groen: 'Deze ontwikkeling stopt niet'
RTL

Het vergroenen van elektriciteit in Nederland zet flink door. Het aandeel van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon, is vorig jaar met 21 procent gestegen. Daarnaast daalde de productie uit fossiele bronnen juist met 12 procent. "Het ziet er mooi uit. Deze cijfers tonen aan dat de energievoorziening echt aan het veranderen is", zegt klimaatspecialist Heleen Ekker.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau is 48 procent van de totale elektriciteitsproductie groen, terwijl dit een jaar eerder nog 40 procent was.

In totaal werd vorig jaar 120 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd, 1 procent méér dan het jaar daarvoor. Zo'n 57 miljard daarvan kwam uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. In onderstaande grafiek zie je de verhoudingen in de afgelopen jaren anders zijn geworden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat opvalt is de elektriciteitsproductie uit windenergie in Nederland. Die is vorig jaar met 35 procent toegenomen ten opzichte van 2022. Volgens het CBS komt dat door de toegenomen windmolencapaciteit, zowel op het land als op zee. 

De hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt door windenergie bedroeg vorig jaar 29 miljard kilowattuur, 21 miljard kilowattuur werd opgewekt met behulp van zonnepanelen. Ook dat is flink meer dan een in 2022, bijna een kwart. Die stijging schrijft het CBS toe aan de toename van het aantal zonnepanelen.

Thuisbatterij verdien je nooit terug? Deze maatschappij beweert van wel
Lees ook

Thuisbatterij verdien je nooit terug? Deze maatschappij beweert van wel

Tegelijkertijd daalt de opgewekte elektriciteit uit fossiele bronnen hard. Uit kolen en aardgas werd minder elektriciteit geproduceerd, respectievelijk 38 en 4 procent minder. Dit werd mede veroorzaakt doordat er goedkopere wind- en zonne-energie beschikbaar was.

In deze grafiek is te zien uit welke bronnen er duurzame stroom wordt opgewekt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Uit de cijfers blijkt ook dat de hoeveelheid opgewekte stroom uit biomassa vorig jaar is gedaald.  "Biomassa is omstreden, omdat de CO2-winst ervan wordt betwist. De reden dat er minder biomassa is gebruikt, is onder andere omdat er minder biomassa is verstookt in kolencentrales", zegt RTL Nieuws-klimaatspecialist Heleen Ekker.

70 procent

De ontwikkeling dat elektriciteit steeds groener wordt, stopt voorlopig niet. Ekker: "De komende jaren zet dit nog fors door. Er komt de komende jaren steeds meer windenergie van zee, en ook zal de zonne-energie verder toenemen."

In het Klimaatakkoord dat in 2019 tot stand is gekomen, is afgesproken dat 70 procent van de stroom uit duurzame bronnen komt.

Export stijgt

Overigens is niet alle in Nederland opgewekte elektriciteit uitsluitend bestemd voor ons land. Het statistiekbureau zag de elektriciteitsexport stijgen tot een recordhoogte van 25 miljard kilowattuur, 10 procent meer dan in 2022. Duitsland was grootafnemer, goed voor 10 miljard kilowattuur, gevolgd door België (8 miljard kilowattuur) en het Verenigd Koninkrijk (4 miljard kilowattuur).

De hoeveelheid uitgevoerde elektriciteit naar onze oosterburen steeg met 13 procent, wat volgens het CBS mede kwam door de sluiting van de laatste kerncentrale in Duitsland.

Bron: CBS

Lees meer over
KlimaatEnergieFossiele EnergieGroene energieZonne-energieWindenergie