Derde keer

Nationale ombudsman vraagt overheid (weer) om excuses Q-koortspatiënten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNationale ombudsman vraagt overheid (weer) om excuses Q-koortspatiënten
RTL

De nationale ombudsman vraagt de overheid voor de derde keer om excuses te maken aan Q-koortspatiënten. De patiënten wachten 15 jaar na de uitbraak van de epidemie nog altijd om erkenning en herkenning van hun klachten.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen presenteert vandaag het rapport Leven met Q-koorts. "Het is nu echt tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid pakt", zegt hij. "Het is tijd dat we Q-koortspatiënten weer een toekomstperspectief geven. Excuses van de overheid zijn daarbij een cruciale eerste stap."

Tienduizenden zieken

Nederland werd tussen 2006 en 2009 getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan 100 patiënten overleden aan de ziekte. De ziekte ontstond op geitenboerderijen in met name Noord-Brabant en in mindere mate in Limburg en werd van dier op mens overgedragen.

Linda heeft Q-koorts: 'Ik had een leuk leven, toen ging het lampje uit'
Lees ook

Linda heeft Q-koorts: 'Ik had een leuk leven, toen ging het lampje uit'

De overheid heeft de uitbraak lange tijd onder de pet gehouden en gaf geen informatie over de risico's voor mensen. En die zijn groot: patiënten ervaren meer dan 15 jaar later nog dagelijks de gevolgen, die lijken op de klachten van postcovid-patiënten.

Wereld wordt steeds kleiner

Patiënten hebben beperkingen op medisch, sociaal én financieel vlak. Zo is fysieke inspanning vaak lastig en zijn ze snel moe, waardoor hun wereld steeds kleiner wordt, schrijft Van Zutphen.

Een van de Q-koortspatiënten is Marloes, die in 2016 haar verhaal deed bij RTL Nieuws:

Het is niet de eerste keer dat de nationale ombudsman onderzoek deed naar de gevolgen van Q-koorts, en ook niet de eerste keer dat hij de overheid oproept om excuses te maken. Dat gebeurde eerder al in 2012 en 2017, maar de belangrijkste aanbevelingen zijn volgens hem nog altijd niet opgevolgd.

Kennis en expertise nodig

Van Zutphen pleit naast voor excuses, erkenning en de benodigde ondersteuning voor investering in kennis en expertise over Q-koorts en postcovid, omdat de twee ziekten zoveel op elkaar lijken.

Ook wil de ombudsman dat gemeenten meer doen voor mensen met Q-koorts. Zo zijn er gemeenten die wel huishoudelijke hulp en specialistische fysiotherapie vergoeden en doen andere dat niet. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Nationale OmbudsmanQ-koortsGezondheidszorg