India wil 'gestolen' burgers terug die door Russisch leger zijn geronseld
Tientallen Indiase burgers zitten 'vast' in het Russische leger. De Indiërs worden door online recruiters naar Rusland gehaald, waar hen een goed salaris is beloofd. Maar dan moeten ze vechten aan het front in Oekraïne. "Het is levensgevaarlijk."
"We kwamen naar Rusland met oud en nieuw en ontmoetten hier een agent. Hij liet ons Rusland zien en nam ons mee naar Belarus." In een zelf opgenomen video op sociale media staan zeven Indiase burgers in een Russisch militair uniform. Ze vertellen de camera hoe ze daar zijn beland.
"Eenmaal in Belarus begon de agent om meer geld te vragen, ook al hadden we hem al betaald. Hij liet ons achter op de snelweg, waar de politie ons oppakte en uitleverde aan het Russische leger."
De mannen krijgen dan een onmogelijke keuze voorgelegd: of ze moeten tien jaar gevangen zitten in een Russisch strafkamp, of ze moeten in het Russische leger dienen. Zij kozen voor het laatste. Nu doen zij een oproep: ze zitten 'vast' aan het front in Oekraïne, in een strijd die niet van hen is.
Mensenhandel
Het nieuws houdt India de laatste weken enorm bezig. Zo bevestigde het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend dat er bewijsmateriaal zou zijn van 'een groot mensenhandelnetwerk' naar Rusland. "We doen opnieuw een oproep tot Indiase staatsburgers om zich niet te laten overhalen door aanbiedingen van recruiters voor ondersteunende banen in het Russische leger", zo waarschuwden de autoriteiten.
Hoe gaat zo'n Russische recruiter dan te werk? Uit getuigenissen van Indiase gedupeerden en hun familieleden is dat af te leiden. Zo zijn de meeste Indiërs online benaderd door een zogenoemde 'agent' met een bekend YouTube-kanaal. Hij zou jonge mensen overhalen om in Rusland te komen werken. Soms gaat dat over ondersteunende banen voor het Russische leger, zoals chauffeur, maar soms worden ook gewone kantoorbanen beloofd. En alles voor een goed salaris én een bonus.
Omgekomen aan het front
'Je hoeft niet te vechten', wordt in ieder geval beloofd in één van de recruiter-video's. Niets blijkt minder waar. De Indiërs zitten nu vast op het slagveld in Oekraïne. En het geld? Daarvan hebben de meesten ook nog niets gezien.
Volgens het Indiase ministerie zijn op die manier al zeker tientallen Indiase burgers naar Rusland gelokt. "Dit is vol risico en gevaar voor het leven", waarschuwde het ministerie. En dat blijkt. Zeker twee Indiase burgers zijn om het leven gekomen.
Zoals de 23-jarige Mohammed Asfan. Hij was net afgestudeerd en zat zonder werk. Hij wilde in Rusland geld verdienen voor zijn familie, maar kwam om door een Oekraïense drone. Zijn familie kreeg begin deze maand de bevestiging van zijn dood.
Niet alleen uit India, ook vanuit andere landen ronselt het Russische leger buitenlandse versterking. De regeringen van Nepal en van Cuba hebben recent geprobeerd in te grijpen. De landen riepen Moskou op geen van hun inwoners meer te rekruteren voor de strijd in Oekraïne. Maar ook uit Noord-Korea, Syrië, Afghanistan, Servië en Somalië haalt Rusland militairen voor het front. Wat zegt dat over het Russische leger?
Kwantiteit boven kwaliteit
Rusland zet op dit moment van de strijd in op kwantiteit boven kwaliteit, zo legt defensiedeskundige Peter Wijninga van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) uit. "Rusland probeert van alles om massa te creëren aan het front." Moskou vindt het daarnaast fijn als er ook buitenlandse strijders betrokken zijn, zegt defensie-expert Wijninga. "Zo suggereren ze betrokkenheid van andere landen en spelen ze in op de internationale verdeeldheid."
Het Russische leger telt naar schatting nu zo'n 470.000 man, aldus Wijninga. "Maar Oekraïne maakt snel en veel slachtoffers aan de kant van Rusland." Dus moeten soldaten snel gerouleerd worden, zegt Wijninga. De opleiding van de militairen die naar het front worden gestuurd is kort en vluchtig.
Dat zeggen ook de gerekruteerde Indiërs aan Indiase media: zij kregen een basisopleiding waarin ze leerden omgaan met wapens en munitie, en werden direct daarna naar de grens gestuurd. De 24-jarige Sheikh Mohammad Tahir wist te vluchten tijdens de training. "Zodra we een wapen in onze handen kregen, wist ik dat het niet goed zat."
Er worden dus jonge, ongetrainde buitenlandse militairen door Rusland naar het front gestuurd. Je kunt denken dat zo'n tactiek het Russische leger alleen maar zwakker maakt. Maar, zo zegt Wijninga, het gaat de Russen nu vooral om de massa. "Al gaat het niet om heel grote buitenlandse aantallen, het is en blijft een uitputtingsstrijd. En dat uitputten proberen ze zo te doen."