Derde dag Russische verkiezingen begint, mogelijk stille protesten
Nu de derde en laatste verkiezingsdag in Rusland ingaat, houdt het Kremlin de adem in: zal de bevolking een stil protest voeren tegen Poetins bewind? De kiescommissie heeft laten weten dat al ruim de helft van de kiesgerechtigden heeft gestemd.
De opkomst is belangrijk voor het Kremlin. President Poetin kan laten zien dat een meerderheid van de bevolking hem steunt. Spannend zijn deze verkiezingen niet, want de uitslag staat al vast: Poetin zal winnen en beginnen aan zijn vijfde termijn als president.
Geen alternatief
Er is ook veel steun voor Poetin, zegt oud-Rusland-correspondent Olaf Koens. "Hoe groot die steun precies is, weten we niet. Er zijn geen onafhankelijke peilingen in het land en er is bijna geen oppositie. Een alternatief is er dus ook niet echt."
Onafhankelijke waarnemers wijzen op grootschalige fraude. Bovendien zijn oppositieleden uitgesloten van deelname, gevangengenomen, gevlucht of dood. Werknemers van staatsbedrijven zouden zijn opgeroepen massaal te gaan stemmen.
Onafhankelijke media melden dat honderden bedrijven groepsfoto's op sociale media hebben geplaatst van werknemers voor stembureaus en op videobeelden is te zien dat mensen in groten getale in bussen naar stembureaus worden gebracht. Oekraïners in bezette gebieden zouden worden gedwongen ook naar de stembus te gaan.
Generatie Poetin
Poetin is al 24 jaar aan de macht en een hele generatie Russen heeft nog nooit een andere leider gekend. Hoe kijken zij naar de verkiezingen? Dat vertellen we in deze video:
Op verschillende plekken verlopen de verkiezingen onrustig. In meerdere stembureaus werd brand gesticht. De meeste van de acties zijn niet opgeëist, maar ze zijn waarschijnlijk het werk van tegenstanders van president Poetin. In Sint-Petersburg werd een 21-jarige vrouw gearresteerd omdat ze een molotovcocktail naar een stembureau had gegooid.
Op deze beelden zie je de brandstichting in een stemhokje:
Het Kremlin wacht ook met spanning af hoe groot de drukte zal zijn bij lokale stembureaus om precies 12.00 uur. Oppositieleider Aleksej Navalny had voor zijn dood vorige maand namelijk opgeroepen om massaal naar de stembureaus te komen om 12.00 uur. Die oproep werd later ook gedaan door zijn weduwe Joelia Navalnaja en door zijn vertrouweling Leonid Volkov, die deze week in Litouwen werd aangevallen met een hamer.
Het idee van de Kremlincriticus was dat mensen op die manier veilig konden protesteren, zonder angst om opgepakt te worden. De autoriteiten zouden de demonstranten immers niet kunnen onderscheiden van normale kiezers. Maar het Kremlin heeft gewaarschuwd dat massabijeenkomsten zoals deze illegaal zijn. Deelnemers vervolgd kunnen worden.
Elf tijdzones
Volgens Joelia Navalnaja mogen mensen alles met het stembiljet doen, als ze maar niet op Poetin stemmen. "Je kunt het ongeldig maken. Je kunt er ook met grote letters 'Navalny' opschrijven. Zelfs als je het niet zinvol acht om te stemmen, kun je gewoon bij het stembureau gaan staan. Dan keer je daarna om en ga je weer naar huis."
Navalny's dood lijkt in elk geval te hebben aangetoond dat er nog een anti-Kremlinsentiment bestaat onder de Russische bevolking. Na zijn overlijden ontstonden grote bijeenkomsten en honderden mensen kwamen naar zijn begrafenis.
Omdat Rusland liefst elf tijdzones kent, kan het op elf verschillende momenten druk worden bij de stembureaus. In de meest oostelijke regio Kamtsjatka brak het middaguur al om 01.00 uur Nederlandse tijd aan. In Moskou en Sint-Petersburg is dat om 10.00 uur.