Zorgen om dalende vaccinatiegraad

VVD dient omstreden wetsvoorstel in: vaccinatieplicht in kinderopvang

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVVD dient omstreden wetsvoorstel in: vaccinatieplicht in kinderopvang
RTL

Er zijn grote zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. De VVD komt daarom met een omstreden wetsvoorstel: er moet een vaccinatieplicht komen voor kinderen op de opvang als de vaccinatiegraad te laag is. In de Tweede Kamer ligt dit voorstel zeer gevoelig en heeft het nog geen meerderheid.

Er zijn dit jaar al vier baby's overleden aan kinkhoest, zo werd onlangs bekend. En in de regio Eindhoven zijn 14 kinderen en één volwassene besmet met de mazelen.

De vaccinatiecijfers zijn zeer zorgelijk, vinden GGD's en de VVD. "Dit zijn ziektes waar je tegenwoordig helemaal niet meer ziek van hoeft te worden. Want daar kun je je tegen vaccineren. Het is heel zorgelijk dat dat tegenwoordig minder gebeurt. En ik vind ook dat we daar iets aan moeten doen", zegt Kamerlid Sophie Hermans van de VVD. 

Vaccinatiegraad gevaarlijk laag: 'Kinderen dupe van wat ouders ergens lezen'
Lees ook

Vaccinatiegraad gevaarlijk laag: 'Kinderen dupe van wat ouders ergens lezen'

De partij heeft nu een oud wetsvoorstel uit 2020 afgestoft. De VVD wil dat ongevaccineerde kinderen niet meer welkom zijn op de kinderopvang als de vaccinatiegraad te laag is. De partij denkt nu aan een grens van 90 procent. 

Voor de belangrijkste vaccinaties - die tegen de bof, mazelen en rode hond en die tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio - zakte de vaccinatiegraad het afgelopen jaar al onder de 90 procent. 

Sophie Hermans in de Tweede Kamer.© ANP
Sophie Hermans in de Tweede Kamer.

Maar het kabinet voelt hier weinig voor. De verantwoordelijke staatssecretaris, Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, ziet meer in extra voorlichting door artsen. "Mensen zijn niet zo onder de indruk van oproepen vanuit de politiek of de overheid over vaccineren. Wat vooral effect heeft, zijn deskundige mensen die ouders bijstaan. Zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau tijdens individuele gesprekken. Dat kost tijd en veel energie, maar we blijven hierop inzetten", zegt Van Ooijen. 

Doorzetten

Ook in de Tweede Kamer ligt het voorstel van de VVD zeer gevoelig. In 2020 kwam de VVD voor het eerst met dit plan, toen nog samen met de SP. Die partij twijfelt inmiddels.

Toch wil Hermans het, juist nu, doorzetten. "We moeten alles op alles zetten om mensen heel goed voor te lichten en te informeren over het belang van vaccineren. Dat je daarmee niet alleen je eigen kind beschermt, maar ook alle andere kinderen en mensen die kwetsbaar zijn in Nederland. Nu is informeren en voorlichten niet meer voldoende, nu moeten we ook een stap verdergaan." 

Soortgelijk voorstel

In 2018 kwam D66-Kamerlid Rens Raemakers al met een soortgelijk voorstel, dat kinderopvangcentra de mogelijkheid gaf ongevaccineerde kinderen te weren. Die wet sneuvelde bijna vier jaar later in de Eerste Kamer na controverses over coronavaccinaties. Het VVD-voorstel is verregaander, zegt de woordvoerder, omdat het kinderopvangcentra niet de mogelijkheid, maar de plicht geeft kinderen zonder prik buiten de deur te houden.

 

Er is een flinke uitbraak van kinkhoest in Nederland. Een ziekte die vooral bij jonge baby’s gevaarlijk kan zijn.
Lees meer over
Link in bio