Chaos in Haïti: bendeleider 'Ti Greg' doodgeschoten bij aanval
De leider van een van de bendes in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, is vannacht doodgeschoten door de politie. Het gaat om Ernst Julme, beter bekend als 'Ti Greg'. Hij kwam vrij bij de bestorming van de gevangenis eerder deze maand en nam de macht over in een voorstad van Port-au-Prince.
Al weken geldt een noodtoestand in Haïti, vanwege criminele bendes die het land teisteren. Bendes in het land zijn niet nieuw, maar sinds begin maart lijkt de chaos compleet. Toen werd de grootste gevangenis van de hoofdstad bestookt, waardoor duizenden gevangenen konden worden bevrijd.
Massa-ontsnapping gevangenis
Ti Greg was een van hen. Hij was het hoofd van de bende Delmas 95, dat deel uitmaakt van de alliantie van bendes onder leiding van Jimmy Chérizier alias Barbecue. Zijn dood is een tegenslag voor Chériziers alliantie van bendes die hoopt meer delen van Port-au-Prince over te nemen.
In onderstaande video zie je een gesprek met Jimmy Chérizier, waarin hij zegt 'een sociale strijd te voeren':
De massa-ontsnapping van de gevangenis leidde tot een enorme toename van geweld. Er wordt geplunderd, overheidsgebouwen en scholen worden aangevallen en er vallen doden bij beschietingen.
Macht criminele bendes
Ti Greg werd door de politie neergeschoten in de wijk Pétionville in Port-au-Prince. Dat gebeurde vermoedelijk een dag nadat een andere bendeleider, genaamd Makandal, was gedood bij een heropleving van een burgerwachtgroep Bwa Kale, zei de politie tegen persbureau Reuters. Deze burgerwachtgroep richt zich op bendes in Haïti.
De criminele bendes hebben al jaren veel macht in het land. Jonge Haïtiaanse mannen voegen zich bij zo'n bende, omdat ze geen andere manier zien om bijvoorbeeld geld te verdienen, zei de Amerikaanse journalist Michael Deibert eerder. Hij schrijft sinds 25 jaar over Haïti en woonde er een tijd.
Afwezige regering
Tegelijkertijd is er ook geen stabiele politieke macht die het geweld kan stoppen. De Haïtiaanse premier, Ariel Henry, zei vorige week dat hij zou aftreden, nadat een aantal bendeleden dat hadden geëist. Maar eerst moet er een zogenoemde 'presidentiële overgangsraad' gevormd worden, die de taken van de afwezige regering zou overnemen.
Naarmate politieke groeperingen dichter bij de afronding komen, nemen bendeaanvallen toe.
Inwoners van de hoofdstad bellen radiostations en smeken om hulp van de nationale politie van Haïti, die onderbezet is en door de bendes wordt afgetroefd. Toch proberen zij op sommige plekken om de bendes in toom te houden, aldus Deibert. "Dat is behoorlijk heldhaftig, want het is een ontzettend zware strijd." Volgens hem is wat we de afgelopen weken hebben gezien in Port-au-Prince 'een levendige illustratie van het volledig ineenstorten van een staat'.
De Nederlandse Maurice woont in Haïti en kwam daar drie weken geleden midden in het bendegeweld terecht in de hoofdstad Port-au-Prince. Zijn verhaal lees je hieronder.