Veel uit de lucht geschoten

Opnieuw Russische luchtaanvallen op Kyiv en Lviv: 57 drones en raketten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ReutersOpnieuw Russische luchtaanvallen op Kyiv en Lviv: 57 drones en raketten
RTL

Afgelopen nacht is weer een grote luchtaanval uitgevoerd door Rusland op Oekraïne. Ook Kyiv en de stad Lviv, in het oosten van Oekraïne, waren doelwit. Oekraïners moesten opnieuw de schuilkelders opzoeken.

Op Kyiv en Lviv zouden zeker 57 raketten en drones zijn afgevuurd, melden Oekraïense overheidsfunctionarissen volgens persbureau Reuters. 18 van de 29 raketten en 25 van de 28 drones zouden zijn vernietigd.

In de schuilkelders

In Kyiv zijn meerdere explosies gemeld. Burgemeester Vitali Klytsjko van Kyiv schrijft op Telegram: "Explosies in de hoofdstad. Luchtverdediging werkt. Verlaat de schuilkelders niet."

Inwoners van Kyiv zoeken opnieuw de schuilkelders op.© Reuters
Inwoners van Kyiv zoeken opnieuw de schuilkelders op.

Ook journalist Chris Colijn, die voor RTL Nieuws werkt, moest vanochtend schuilen. Hij deelt op X deze beelden: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Eerder was al gemeld dat de luchtverdedigingssystemen in de regio bezig waren met het afweren van een aanval. Getuigen vertelden aan persbureau Reuters dat zij verschillende ontploffingen hoorden en zagen dat objecten uit de lucht werden geschoten.

De regionale gouverneur van Lviv liet weten dat ook een gebied ten zuiden van de stad Lviv is aangevallen. Vannacht zou een Russische raket ook 39 seconden door het Poolse luchtruim zijn gevlogen, op weg naar een doel in Oekraïne.

Oekraïne ligt de afgelopen dagen weer stevig onder vuur vanuit Rusland. Twee dagen op rij werden grote luchtaanvallen uitgevoerd. "Het lijkt te gaan om een wraakactie", zei defensiespecialist Patrick Bolder eerder tegen RTL Nieuws. De afgelopen weken deelt Oekraïne namelijk juist speldenprikjes uit op Russisch grondgebied.

In de stad Zaporizja zou eergisteren een grote stuwdam acht keer zijn geraakt door raketten. De dam staat niet op instorten, maar is wel zwaar beschadigd. Dit zijn beelden van na de aanval op de stuwdam: 

Het doel van de aanvallen was de Oekraïense energie-infrastructuur.

Rusland heeft de Oekraïense energie-infrastructuur al veel vaker aangevallen tijdens deze oorlog. Vorig jaar gebeurde dat juist tijdens de winter, met als gevolg dat veel burgers in de kou kwamen te zitten. Rusland treft met de aanvallen ook de Oekraïense oorlogsindustrie. "Die energie wordt natuurlijk ook gebruikt in de wapenfabrieken die Oekraïne steeds meer en meer aan het ontwikkelen is", zei Bolder.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland