'Hoop houden voor m'n gezin'

Nederlands paspoort of niet, Abed uit Almere zit al bijna halfjaar vast in Gaza

Door Laurens Lange··Aangepast:
© Privéfoto / AFPNederlands paspoort of niet, Abed uit Almere zit al bijna halfjaar vast in Gaza
RTL

De situatie wordt met de dag nijpender voor de 32-jarige Abed Al Attar. Hij zit al bijna een halfjaar vast in de Gazastrook, en hoewel hij een Nederlands paspoort heeft, mag hij niet weg. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren, misschien ga ik hier wel dood."

Abed had thuis in Almere moeten zitten, bij z'n vrouw en twee kinderen. En af en toe op een dak om zonnepanelen te monteren. Dat is zijn werk in Nederland. Maar in plaats daarvan zit hij in de chaos van Rafah, de stad in het zuiden van de Gazastrook.

"Ik zit bij mijn zus, het gaat slecht", verzucht Abed via de telefoon aan RTL Nieuws. "We zijn nergens veilig, overal wordt gebombardeerd. Er zijn zoveel momenten waarop ik bang ben."

Gaza uit voor 6000 euro per persoon: 'We moeten alles verkopen'
Lees ook

Gaza uit voor 6000 euro per persoon: 'We moeten alles verkopen'

Het leven is zeer onzeker, en ook nog eens peperduur. "Er worden bijna geen spullen geleverd. En we kunnen alleen nog maar groente uit blik eten, en ook dat is erg duur. Deze week heb ik een bevroren kippetje kunnen kopen, voor omgerekend 20 euro."

Ondertussen ligt het gevaar op de loer. "De straat van mijn ouders, die wonen in Deir al Balah, waar ik geboren ben, is nu al voor de vierde keer door bommen getroffen. Ze hebben erg veel last van lekkage, het regenwater klotst naar binnen." 

Bruiloft van neef

Het huis van zijn zus in Rafah heeft geen schade. Maar het leven is momenteel niets waard daar. Toch weigert Abed de hoop op te geven. "Ik moet wel, voor mijn vrouw en dochtertjes van 3 en 6 in Almere. Mijn kinderen zijn nog te jong om het te beseffen, ik vertel ze maar dat ik op vakantie ben. En cadeautjes voor ze meeneem als ik terug ben."

De Almeerder was in oktober naar Gaza gegaan, samen met wat vrienden en familieleden, om de bruiloft van zijn neef bij te wonen. Maar hij trof het niet. Precies op dat moment was de terreuraanval van Hamas, en Israël sloeg daarna nietsontziend terug. De grenzen gingen dicht, niemand kon wegkomen. 

Abed zit sinds twee weken in Deir El Balah.
Abed zit sinds twee weken in Deir El Balah.

Onder internationale druk mochten buitenlanders enkele weken later de Gazastrook langzaam maar zeker verlaten, via de grensovergang met Egypte bij de stad Rafah. Begin november vertrok de groep die voor de bruiloft was gekomen. Maar helaas voor Abed: hij stond niet op de lijst met namen van mensen die toestemming hadden gekregen weg te gaan. Hij bleef alleen achter.

Sindsdien is het oeverloos wachten. Wachten, wachten, wachten. "Iedere dag, elk moment, kijk ik of mijn naam op de lijst staat. Ook ga ik weleens naar de grens, hier vlakbij. Maar tevergeefs."

Geen toestemming

Waarom hij geen toestemming krijgt om Gaza te verlaten, weet Abed niet. "Ik begrijp gewoon niet waarom geen antwoord krijg op die vraag. Ik heb een paspoort, een rijbewijs, alles. Misschien omdat ik hier geboren ben? Ik woon al twaalf jaar in Nederland, ik heb helemaal niks met deze situatie, met Hamas, te maken. Ik heb een heel ander leven, in Nederland. Maar waarom krijg ik geen toestemming?"

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet waarom Abed niet weg mag. Demissionair minister Hanke Bruins Slot beantwoordde begin vorige maand Kamervragen hierover van DENK-fractieleider Stephan van Baarle, die zich bekommert om het lot van Abed. Bruins Slot noemde het 'betreurenswaardig' dat hij Gaza niet uit mag. 

Het ministerie wil dat alle Nederlanders en mensen met een verblijfsstatus in Nederland Gaza kunnen verlaten. En ook mensen die een positief besluit van de IND hebben in het kader van gezinshereniging. Momenteel gaat het nog om 'een tiental mensen' die weg willen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. 

Nederland stuurt de namen van deze mensen door naar de autoriteiten die de lijst opstellen van mensen die de grens over mogen. Ook Israël heeft hier zeggenschap over. "Wij blijven daarbij ook verzoeken de heer Al Attar op deze lijst te zetten", schreef Bruins Slot.

'Ik moét terugkomen'

Via 'alle mogelijke manieren' zet Buitenlandse Zaken zich voor hem in. Bruins Slot noemt 'de schrijnende situatie en onzekerheid' waar Abed zich in bevindt 'verschrikkelijk moeilijk zowel voor hemzelf, als voor zijn gezin en familie in Nederland'.

Want dat gezin, dat mist Abed enorm. "Ik leef voor mijn dochters en voor mijn vrouw", vertelt hij. "Ik móét terugkomen voor ze. Ik wil bij ze zijn, en ze weer naar school kunnen brengen. Het is verschrikkelijk om ze te moeten missen."

'Prioriteit geven'

DENK-fractieleider Stephan van Baarle zegt tegen RTL Nieuws het 'schrikbarend' te vinden dat Abed nog altijd in Gaza zit. "Ik heb opnieuw Kamervragen gesteld over hoe het kan dat Abed, een Nederlands staatsburger, nog niet terug is. Volgens mij tast de regering ook in het duister. Als we de verhalen horen over de levensgevaarlijke situatie waarin hij zit, dan kunnen we dat als Nederland toch niet accepteren?"

Volgens Van Baarle moet er meer prioriteit voor deze zaak komen. "Dit heeft er alles mee te maken dat de Israëlische regering bureaucratische obstakels opwerpt. En onze regering doet niet genoeg z'n best. Het is zaak om meer druk op Israël te zetten."

Ramadan heeft voor Akram een rouwrand, want z'n familie zit in Gaza.
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlLink in bioPalestijnse gebieden