Gaza uit voor 6000 euro per persoon: 'We moeten alles verkopen'
Voor een select groepje inwoners van Gaza is het mogelijk om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Zij hebben genoeg geld om mensensmokkelaars te betalen en douanebeambten om te kopen aan de Egyptische grens. Vaak krijgen ze daarbij financiële hulp van familie en vrienden in het buitenland. "Je moet al je spullen verkopen om de oversteek te kunnen betalen."
38.000 dollar, zoveel heeft Alaa Shatila uit Gaza-Stad nodig om samen met vijf anderen de Gazastrook te kunnen ontvluchten. Met de hulp van haar zus, die in het Verenigd Koninkrijk woont, probeert ze door middel van een online inzamelingsactie geld in te zamelen. "Evacueer mijn gewonde familie uit de Gazastrook", staat op haar GoFundMe-pagina. "Dit is de enige manier om de oorlog te overleven."
Maar weinig mensen zijn erin geslaagd om de Gazastrook te verlaten. In overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om mensen met een buitenlands paspoort. Zij worden dan naar Egypte geëvacueerd.
Gewoon via de grensovergang
Palestijnen die erin slagen om met hulp het gebied te verlaten, worden daarbij geholpen door een reisbureau genaamd Hala en gevestigd in Gaza en Egypte, melden de Britse kwaliteitskrant The Guardian en het Amerikaanse onderzoeksplatform The Intercept. Het reisbureau brengt daarvoor om en nabij de 6000 dollar per persoon in rekening.
Wie betaalt, krijgt binnen een periode van tien dagen te horen dat hij of zij de strook gewoon via de grensovergang met Egypte kan verlaten. Het systeem bestond al voor de oorlog en kostte toen tussen de 250 tot 600 dollar per persoon. De kosten liepen tijdens de oorlog op tot duizenden dollars.
Op deze manier is het ook Hana Khater (niet haar echte naam) en haar familie gelukt om naar Egypte te vertrekken. "We hebben al onze bezittingen moeten verkopen om de reis te kunnen betalen. Het is ongelooflijk om 36.000 dollar te moeten neerleggen om te kunnen vertrekken."
Veel Gazanen proberen wanhopig zichzelf en hun familieleden in veiligheid te brengen, in het vooruitzicht van het dreigende Israëlische grondoffensief op Rafah, waar 1,5 miljoen mensen op een kleine 65 vierkante kilometer verblijven.
Op de vlucht
Zo ook Shatila en haar familie. Zij zijn hun huizen en winkel in Gaza-Stad kwijtgeraakt bij een Israëlische luchtaanval. Op de vlucht voor het oorlogsgeweld is haar zus gewond geraakt door weer een bombardement. "Mijn zus kan al twee maanden niet lopen omdat haar bekken is gebroken."
Shatila is een crowdfundingactie begonnen in de hoop dat er genoeg geld binnenkomt voor de hele familie. "Ik hoop dat we op een dag zonder angst of ongerustheid kunnen slapen en wakker worden zonder het geluid van gevechtsvliegtuigen en raketten."
Nog niet gelukt
Het is de familie nog niet gelukt het hele bedrag binnen te krijgen. Na drie maanden van de campagne is de helft binnengekomen. Shatila betwijfelt dat ze via de campagne aan het hele bedrag komt. "Het is ook heel veel geld", zegt ze. "Ik hoop dat de kosten van het reisbureau snel dalen."
'Geen omkoping'
Functionarissen in zowel Gaza als Egypte ontkennen dat er een systeem van omkoping bestaat om mensen Egypte binnen te laten. "We hebben niets te maken met het opleggen van reiskosten aan burgers, en we luisteren naar klachten", zegt een Palestijnse ambtenaar bij de grensovergang tegen de krant Asharq Al-Awsat. "We hebben ook geen enkele autoriteit in deze kwestie."