Salbutamol aerosol

Groot tekort aan pufjes voor astmapatiënten: 'Vooral zorgen om kinderen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesGroot tekort aan pufjes voor astmapatiënten: 'Vooral zorgen om kinderen'
RTL

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol, beter bekend als een pufje. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel of helemaal niet meer, of voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Volgens de vereniging van organisaties die zich met longzorg bezighouden kan het tekort problemen opleveren voor de meer dan een half miljoen mensen die het medicijn gebruiken. Het middel helpt ze beter adem te halen.

'Urgent en zorgelijk'

Zo'n 85.000 kinderen jonger dan zes jaar gebruiken salbutamol aerosol. Zij zijn te jong voor andere inhalatiemiddelen, zegt de LAN. De vereniging adviseert apothekers daarom hun voorraad te reserveren voor deze groep.

"Het tekort is echt urgent en zorgelijk", zegt voorzitter van het Longfonds en oud-kinderarts Karoly Illy. "Zeker voor de allerkleinsten. Voor kinderen tot 7 jaar is er geen alternatief medicijn. Daar maken we ons wel echt zorgen over."

Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel
Lees ook

Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel

"Er is nog wel voorraad voor acute gevallen", zegt Illy. "Maar er moet wel echt nu iets gebeuren." Volgens de oud-kinderarts worden vooral de komende twee weken spannend. 

Tekortenbesluit

Vanaf vandaag geldt een tekortenbesluit, dat houdt in dat apotheken met toestemming van de overheid de medicijnen inkopen uit andere landen. Normaal gesproken mag dat niet zomaar. "Zo'n tekortenbesluit wordt niet zomaar genomen", zegt Dennis Mulkens van apothekersorganisatie KNMP. "Een behoorlijk groot publiek maakt gebruik van salbutamol aerosol. Het tekort is echt nijpend."

De tekorten hebben onder meer te maken met productieproblemen bij medicijnfabrikanten. De Long Alliantie zegt met de overheid en verzekeraars te overleggen om toekomstige tekorten tegen te gaan.

Er wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte, peperdure medicijnen weggegooid. Het gaat om medicatie die niet uit de verpakking is geweest en prima hergebruikt kan worden. Het Radboudumc heeft daarom iets bedacht dat veel geld per patiënt bespaart.
Lees meer over
LongfondsAstmaEditie NL Link in bio