Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel
Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het middel gaat ook als afslankmiddel rond op sociale media.
Ton de Boer, voorzitter van het CBG, wijst erop dat onder andere beroemdheden als Elon Musk en Kim Kardashian erover vertellen. Die laatste ontkent overigens het gebruik van het middel om af te vallen.
Op TikTok zijn bijvoorbeeld filmpjes te vinden over het middel onder de hashtag #myozempicjourney.
Onduidelijk
Of het tekort samenhangt met het gebruik van Ozempic om af te vallen is volgens het CBG onduidelijk. Wel is duidelijk dat het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel is gestegen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eind 2022 de beschikbaarheid van het middel in kaart gebracht. "Daaruit bleek dat in sommige landen in Europa veel Ozempic verkocht wordt zonder vergoeding door de verzekeraar", schrijft het CBG. Dit wijst mogelijk op zogenoemd 'off-label'-gebruik van het middel. Off-label wil zeggen dat een geneesmiddel gebruikt wordt voor iets anders dan waar het voor bedoeld is.
Gevaarlijk
Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes als zij Ozempic niet kunnen krijgen, zegt het CBG. Zo kunnen ze last krijgen van een ontregelde suikerspiegel. Zoiets wordt een hypo of een hyper genoemd. Dat kan schadelijk zijn voor het lichaam.
In Nederland gebruiken volgens het college zo'n 40.000 mensen met diabetes Ozempic. Overstappen naar een ander geneesmiddel is volgens het CBG 'niet wenselijk'.
Ozempic wordt toegediend met een injectie. Bijwerkingencentrum Lareb legt uit dat het middel de bloedsuikerspiegel verlaagt en het hongergevoel remt. Bijwerkingen kunnen variëren van misselijkheid, braken, diarree en vermoeidheid tot het ontstaan van galstenen, nierfalen of een ernstige allergische reactie.
Het CBG waarschuwt mensen om Ozempic nooit zonder toezicht van een arts te gebruiken.
In één week terug op het oude gewicht
Uit recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Pharmacology and Therapeutics blijkt dat de meeste mensen die stoppen met semaglutide (het ingrediënt in Ozempic dat ervoor zorgt dat je brein denkt dat je geen honger hebt) na één jaar weer bijna net zo veel wegen als toen ze begonnen met de medicatie. Oftewel: begin je eenmaal met Ozempic dan moet je daarmee doorgaan om je gewicht op hetzelfde niveau te houden. En de vraag is of je dat moet willen.