Asking for a friend

Nadja: 'Zal ik 'wondermiddel' Ozempic gebruiken om af te vallen?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Getty ImagesNadja: 'Zal ik 'wondermiddel' Ozempic gebruiken om af te vallen?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Nadja (21) is te zwaar en zou graag het diabetesmedicijn Ozempic willen proberen om af te vallen. Maar is dat wel verstandig?

Nadja (21) is 'heel wat kilo’s te zwaar' voor haar lengte en leeftijd. Sinds Kim Kardashian liet weten in no time 7 kilo te zijn afgevallen dankzij het 'wondermiddel' Ozempic, is Nadja in de ban van het medicijn en overweegt ze het ook te gaan gebruiken. Ozempic is eigenlijk een diabetesmiddel dat - naast Kim Kardashian - naar verluidt door veel Hollywoodsterren wordt gebruikt om dun te blijven of te worden. Ozempic zou werken als afslankmiddel doordat het middel je eetlust vermindert.

"Ik ben meteen gaan googelen of het middel ook in Nederland te verkrijgen is. Ik heb nu een aantal klinieken gevonden die dit medicijn of iets soortgelijks, namelijk het obesitasmedicijn Saxenda, gebruiken. Ik sta op het punt om een afspraak te maken, maar ik begin nu af en toe toch te twijfelen. Is het gebruik mijn geld wel waard én is het wel zo gezond?"

Chantal: 'Ik ben een pleaser. Kan ik dit ooit nog veranderen?'
Lees ook

Chantal: 'Ik ben een pleaser. Kan ik dit ooit nog veranderen?'

Diëtist en dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat is uiteraard ook op de hoogte van de verhalen over Ozempic. "De producent kan de vraag niet eens meer aan nadat Kim Kardashian liet weten binnen drie weken 7 kilo te zijn afgevallen om in de Marilyn Monroe-jurk te passen op het MET-gala." Van de Waterlaat vindt het 'bijzonder om te zien' dat we heus wel weten dat een wonderpil (of injectie) niet bestaat, maar zodra er wordt gespeculeerd dat een celebrity is afgevallen met een bepaald medicijn, staan we er massaal voor in de rij.

"Ik vind het ten eerste heel goed van Nadja dat ze eerst op onderzoek is uitgegaan voordat ze aan de slag gaat met een nieuwe afslankmethode", zegt Van de Waterlaat. "Voor het gemak – en omdat we heel graag willen afvallen – vergeten we dat je naast zo’n pil of injectie flink aan de bak moeten. Niet alleen met je voedings- en bewegingspatroon, maar ook met je persoonlijkheid."

Ongelukkig en waardeloos voelen 

Doet Nadja dat niet, dan is volgens de diëtist ook deze afvalpoging gedoemd te mislukken. Bovendien bestaat dan de kans dat Nadja zich nog ongelukkiger gaat voelen omdat wederom wordt bevestigd dat ze niet kan afvallen. "En dat kan weer leiden tot gevoelens dat ze niet goed genoeg is of dat ze wellicht waardeloos is. Maar jij bent alles behalve waardeloos, Nadja", benadrukt Van de Waterlaat.

Blijven doorgaan

Uit recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Pharmacology and Therapeutics blijkt dat de meeste mensen die stoppen met semaglutide (het ingrediënt in Ozempic dat ervoor zorgt dat je brein denkt dat je geen honger hebt) na één jaar weer bijna net zo veel wegen als toen ze begonnen met de medicatie. Oftewel: begin je eenmaal met Ozempic dan moet je daarmee doorgaan om je gewicht op hetzelfde niveau te houden. En de vraag is of je dat moet willen.

Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.© Kristel van Herpt
Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.

Van de Waterlaats advies aan Nadja luidt dan ook: kijk met compassie naar jezelf en stop met het vergelijken van jezelf met beroemdheden en influencers. "Zij schetsen bijna altijd een eenzijdig beeld van zichzelf, en de media dragen daar aan bij. We zien alleen maar hoe leuk hun leven en hoe mooi hun lijf is, maar wat we niet zien is wat zij er allemaal voor hebben moeten doen en laten én hoe zij zich echt voelen."

De beste investering

Wees dus lief voor jezelf, stelt de diëtist, en ga vanuit die gedachte goed voor jezelf en je lichaam zorgen. "Als je jezelf en lichaam leert kennen is dat de beste investering die je kunt doen. Hier heb je op de lange termijn veel meer aan. Je kunt hierbij eventueel hulp zoeken bij een expert als een diëtist. Als je denkt dat er een lichamelijke oorzaak voor je overgewicht is, zoals een traagwerkende schildklier of een vitaminetekort, raadpleeg dan een huisarts", aldus Van de Waterlaat.''

Lichamelijke vs. emotionele honger

"Een eyeopener voor veel mensen die ik begeleid is het verschil herkennen tussen lichamelijk honger en emotionele honger", zegt Eveline van de Waterlaat.

 

Lichamelijke honger 

Emotionele honger

Komt geleidelijk opzetten

Komt plotseling opzetten

Voel je vooral in je lichaam onder je nek, bijv. een borrelende maag

Voel je vooral in je lichaam boven je nek, bijv. de smaak van ijs in je mond

Komt een paar uur na een maaltijd opzetten

Is niet gerelateerd aan tijd

Gaat weg wanneer je gegeten hebt en vol zit

Houdt aan ondanks een vol gevoel na het eten

Eten zorgt voor een verzadigd gevoel

Eten zorgt voor een schuldgevoel en schaamte

  • Bron: Slank Denken, Slank Leven - Doris Wild Helmering & Dianne Hales

"Kom je erachter dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën. Merk je dat je een emotionele eter bent, dan is het interessant om te onderzoeken waar je écht behoefte aan hebt. En dat is eigenlijk nooit aan eten."

Lees meer over
Kim KardashianAsking for a friendDieetGezondheidObesitasDiabetes