Spaanse voetbalvoorzitter

Tonnen cash, dubieuze investeringen, maar Luis Rubiales is 'zelf slachtoffer'

Door Richard Hogenkamp··Aangepast:
RTL

Bewijs lijkt zich snel op te stapelen tegen de Spaanse ex-voetbalbaas Luis Rubiales, die miljoenen euro's achterover zou hebben gedrukt. Zelf ontkent hij alles. Sterker, hij is juist slachtoffer, zei hij in een tv-interview op de Spaanse tv. Zijn 'slachtofferschap' merkt hij in kleine dingen - "ik heb geen geld om een flesje Coca-Cola te kopen" - en in grote zaken - "nergens kan ik meer aan het werk".

Het interview van ruim een uur werd tegen middernacht uitgezonden. Het was precies 24 uur daarvoor opgenomen in de Dominicaanse Republiek, waar Rubiales anderhalve maand verbleef. 

Tussen opname en uitzending gebeurde er veel. Rubiales vloog naar Spanje, werd gearresteerd en weer in voorlopige vrijheid gesteld. Ook werd bekend dat de politie een schoenendoos vond in het huis van Rubiales' beste vriend met daarin 318.500 euro. Tussen de biljetten zaten papieren van de voetbalbond en toegangspassen tot het bondskantoor.

Waarom niet?

Over die drie ton cash kon interviewer Ana Pastor, een van Spanjes bekendste journalisten, dus niets vragen. Antwoorden op andere lastige vragen ontweek Rubiales, door telkens dezelfde wedervraag op te werpen. 

Spanje in de ban van miljoenenfraude voetbalbaas Luis Rubiales
Lees ook

Spanje in de ban van miljoenenfraude voetbalbaas Luis Rubiales

Waarom hij langdurig in een ver buitenland zat, terwijl in Spanje al een andere rechtszaak tegen hem loopt? Waarom hij veel geld investeert in hotels in de Dominicaanse Republiek? Rubiales' tegenvraag: "Waarom niet?"

Een aantal keren spreekt Rubiales zichzelf tegen. Gevraagd naar de reden waarom hij niet meteen naar Spanje terugvloog, nadat de politie op 21 maart zijn huis in Granada had doorzocht, zegt hij dat hij zijn ticket niet kon wijzigen omdat al zijn bankrekeningen zijn geblokkeerd. 

Op een ander moment in het interview vertelt hij dat dat voor zijn Spaanse rekeningen sinds zes dagen zo is en voor zijn Dominicaanse rekeningen sinds maandag, ruim na 21 maart dus.

Het interview werd opgenomen enkele uren voor Rubiales naar Spanje vloog© Atres Media
Het interview werd opgenomen enkele uren voor Rubiales naar Spanje vloog

Bubbel buiten de samenleving

Als interviewer Pastor vraagt of hij geen moment twijfelde over de vraag of investeren in de Dominicaanse Republiek wel verstandig is voor iemand in zijn positie, zegt Rubiales: "Moet ik in een bubbel buiten de samenleving leven? Als morgen een journalist naar een land gaat en een vriend ontmoet die hotels heeft en zegt: 'Hé, hier kun je investeren'... Dat is geloof ik toch de normaalste zaak van de wereld." 

Aan het einde van het gesprek beweert Rubiales juist dat niemand bezittingen van hem zal aantreffen in de Dominicaanse Republiek.

Luis Rubiales toen hij zich vorig najaar bij de rechtbank meldde voor de andere zaak tegen hem.© ANP
Luis Rubiales toen hij zich vorig najaar bij de rechtbank meldde voor de andere zaak tegen hem.

Rubiales wil zelf vooral aandacht voor het feit dat híj slachtoffer is. De hele wereld kent hem, sinds hij op het WK vrouwenvoetbal in Sydney een ongewilde kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso drukte. 

Hij zegt dat werken in Spanje voor hem onmogelijk is en dat ook in andere landen zakelijke deals worden verbroken omdat 'mensen uiteindelijk geen problemen willen'.

Land om opnieuw te beginnen

Een uitzondering daarop is volgens hem de Dominicaanse Republiek, door Rubiales geprezen als 'een land waar iedereen opnieuw kan beginnen'. Behalve hij, want zegt Rubiales, niemand staat hem toe een nieuwe start te maken. 

Daar lijkt Rubiales een belangrijk ding te vergeten. Voor sprake kan zijn van een nieuwe start, moet er eerst nog uitspraak worden gedaan in de rechtszaak over de kus op het WK. Juist vorige week eiste het OM in die zaak 2,5 jaar.

Twee grote zaken tegen Rubiales

Er lopen nu twee grote zaken tegen Rubiales. De eerste gaat over zijn ongewilde kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso, op het WK Vrouwen, vorige zomer, én over de druk die hij daarna op haar uitvoerde om de aanklacht in te trekken. Er is in deze zaak 2,5 jaar geëist tegen Rubiales. De uitspraak volgt nog.

De tweede, nieuwe, zaak gaat over miljoenen die Rubiales en enkele van zijn vrienden in eigen zak zouden hebben gestoken toen in 2019 de wedstrijden in de Spaanse Supercup aan Saoedi-Arabië werden verkocht. De aanklacht in deze zaak is: corruptie, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Daarvoor kan Rubiales maximaal 6 jaar cel krijgen.

Lees meer over
Luis RubialesWK vrouwenvoetbal#MeTooBuitenlands voetbalSpanje