Na protest bedrijven

Extra verhoging minimumloon van de baan: Eerste Kamer tegen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Extra verhoging minimumloon van de baan: Eerste Kamer tegen
RTL

Het werd groots aangekondigd, maar het ziet ernaar uit dat het minimumloon dit jaar toch niet extra wordt verhoogd. Vorige maand stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer nog in met de verhoging van 1,2 procent, maar een meerderheid van de Eerste Kamer ziet de verhoging niet zitten.

Van veel partijen die in de Tweede Kamer tegen de verhoging stemden, was al bekend dat ze ook in de Eerste Kamer tegen zouden stemmen. Alleen BBB hield de kaarten nog tegen de borst.

Na berichtgeving van de NOS laat BBB-senator Eugene Heijnen vanavond weten dat ook zijn fractie volgende week tegen de verhoging van het minimumloon zal stemmen. Daarmee zijn 39 van de 75 senatoren tegen. In de Eerste Kamer geldt een flinke rechtse meerderheid, en die laat zich opnieuw gelden.

Waarom (bijna) iedereen profiteert van een hoger minimumloon
Lees ook

Waarom (bijna) iedereen profiteert van een hoger minimumloon

De extra verhoging van het minimumloon werd vorig jaar tijdens de Algemene Beschouwingen door de Tweede Kamer voorgesteld. Met de verkiezingen in zicht en bestaanszekerheid als hét thema vonden partijen het nodig dat juist de minst verdienende groep mensen een extraatje verdienden.

Vorige maand stemde een meerderheid van PVV, GroenLinks-PvdA, NSC, D66, SP, ChristenUnie, Denk, Partij voor de Dieren en Volt voor de wet die de verhoging per 1 juli aanstaande officieel moest doorvoeren.

Betaald door bedrijven

De verhoging van het minimumloon zou worden gefinancierd door meerdere belastingen voor bedrijven te verhogen. Dat lag bedrijven zwaar op de maag en ook in de politiek, met name bij rechtse partijen, groeide de kritiek de afgelopen tijd.

Ook het kabinet was kritisch op de manier waarop de verhoging zou worden betaald. Zo schreef staatssecretaris Van Rij vrijdag over één van de belastingmaatregelen: "Als de maatregel in stand blijft, kan dat uiteindelijk een aanleiding zijn om de vestigingslocatie van het hoofdkantoor van een beursgenoteerde vennootschap naar een van de buurlanden te verplaatsen".

Dat deze maatregelen nu ook van de baan zijn, is overigens nog niet gezegd. Die zijn door zowel de Tweede als de Eerste Kamer vorig jaar al aangenomen. Wat er met het vrijgekomen geld gebeurt, is aan beide Kamers om opnieuw over te beslissen.