Algemene Politieke Beschouwingen

Verhoging minimumloon oogst veel kritiek: 'Men kan het er niet bij hebben'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoVerhoging minimumloon oogst veel kritiek: 'Men kan het er niet bij hebben'
RTL

De Tweede Kamer speelde afgelopen dagen voor sinterklaas tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Een streep door de brandstofaccijns, het minimumloon nog verder omhoog en meer kinderopvangtoeslag. Maar wie gaat deze cadeautjes betalen? "Deze plannen zijn desastreus en onverantwoord."

De accijnsverhoging voor benzine en diesel gaat niet door, net als de prijsstijgingen in het openbaar vervoer. Huishoudens gaan minder belasting betalen over hun energierekening en als je kinderen op de kinderopvang hebt, ontvang je daar in 2024 meer toeslag voor, is het plan.

Politieke commentator Fons Lambie zet in deze video op een rij wat de plannen verder precies behelzen:

Fijn dat die lastenverzwaringen van de baan zijn, zou je zeggen, maar dat moet wel ergens van worden betaald. Als het aan de rechtse gelegenheidscoalitie in de Tweede Kamer ligt die de accijnsverhoging van tafel kreeg (onder andere VVD, BBB en het CDA), wordt die maatregel eventueel betaald door een greep te doen in het Groeifonds. Dat is een 'potje' van 20 miljard euro dat eigenlijk bedoeld is voor innovatieprojecten van bedrijven.

Drietrapsraket

Het verhogen van het minimumloon betekent dat de AOW en verschillende uitkeringen ook stijgen. Mede daardoor is het een flinke kostenpost voor de overheid. In combinatie met de extra verhoging van de kinderopvangtoeslag gaat het om een bedrag van 2 miljard euro op de begroting.

Dat geld moet worden opgehoest met hogere belastingen, vinden de partijen die dat voorstel erdoor kregen (onder andere PvdA-GroenLinks, ChristenUnie en DENK). Onderstaande drie belastingverhogingen moeten opgeteld het benodigde bedrag opleveren:

Vooral de verhoging van het minimumloon kan op weinig begrip rekenen bij het bedrijfsleven. Hun vertegenwoordigers pleiten dan ook voor alternatieven.

'Verlaag belastingen'

"De verhoging van het minimumloon klinkt als een goed plan, maar eigenlijk is het gewoon een directe lastenverzwaring voor bedrijven", verzucht voorzitter Marijke Vuijk van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ze wil dat politiek Den Haag breder kijkt als het om koopkracht gaat en niet per se de ondernemers ervoor laat opdraaien.

"Koopkrachtverbetering kun je op veel meer manieren bereiken. Bijvoorbeeld door de belastingen te verlagen of sociale premies."

De overheid moet het bedrijfsleven niet als pinautomaat gebruiken, vindt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland. Hij zegt nog geen ondernemer te hebben gesproken die het verder verhogen van het minimumloon een goed idee vindt.

"Het probleem is dat veel midden- en kleinbedrijven met lage marges kampen. Men kan die verhoging er helemaal niet bij hebben, dus wat gaat men doen? De prijzen verhogen. Dat maakt de boodschappen weer duurder, de kapper. Het jaagt de inflatie aan." 

Omdat de verhoging van het minimumloon is gekoppeld aan de verhoging van onder andere de AOW, heeft de regering extra geld nodig om die hogere uitgaven te dekken. "Daarvoor kijkt de politiek óók weer naar het bedrijfsleven", aldus Biesheuvel.

Wat belandt in je portemonnee?

Ook Jacco Vonhof van MKB Nederland is niet te spreken over de manier waarop de rekening voor een hoger minimumloon gesplit wordt. Hij vindt het bovendien een 'misverstand' dat Nederlanders door dat hogere minimumloon meer te besteden zouden hebben.

"Wij roepen al langer: kijk nou niet alleen naar wat er bruto bijkomt, maar ook naar wat mensen daadwerkelijk in de portemonnee krijgen, wat ze meer kunnen uitgeven. Verlaag de lasten, de belasting, de premies op arbeid. Dat is veel effectiever." 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt de lastenverzwaring voor het bedrijfsleven en de banken 'desastreus en onverantwoord'.

Gezonde winsten

"Ik snap heel goed dat de Tweede Kamer geld nodig heeft voor de maatregelen", zegt directeur Eelco Dubbeling van de NVB over de plannen van de Tweede Kamer. "Maar het zomaar afwentelen op het bedrijfsleven is echt slecht."

Er is de afgelopen jaren heel weinig winst gemaakt door banken, vanwege de lage rentes, zegt Dubbeling tegen RTL Z. Nu de rente stijgt, weten banken daarvan te profiteren. "Nu komen we in een fase waarin er weer meer winst gemaakt wordt, dat zijn gezonde winsten. Dat heb je nodig om je bedrijf te kunnen runnen en te kunnen investeren in de toekomst."

Lees meer over
Hans BiesheuvelONLMKB-NederlandKoninklijke Horeca NederlandTweede KamerAlgemene beschouwingenTweede Kamerverkiezingen