Miljarden aan beurswaarde verdampt

Banken hard onderuit op de beurs na aankondiging bankenbelasting

Door RTL Z / Sam Trompert en Chris Koenis··Aangepast:
© ANPBanken hard onderuit op de beurs na aankondiging bankenbelasting
RTL

De aandelenkoersen van Nederlandse banken en verzekeraars zijn vandaag hard onderuit gegaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel om de bankenbelasting te verhogen, waarop beleggers reageerden.

De Tweede Kamer heeft de begroting voor volgend jaar flink vertimmerd. De accijnsverhoging op brandstoffen gaat niet door, de energiebelasting voor huishoudens gaat omlaag en de AOW stijgt, vanwege het hogere minimumloon.

Om dat te financieren heeft de overheid meer geld nodig. Dat geld wordt voor een deel opgehaald bij het bedrijfsleven. Zo wordt de belasting voor banken met 350 miljoen euro verhoogd. Er volgt mogelijk ook een belasting op het inkopen van eigen aandelen door beursgenoteerde bedrijven. Beide voorstellen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Beleggers niet blij

Beleggers zijn daar niet blij mee. De beursgenoteerde banken ING (ruim 6 procent in de min) en ABN Amro (-4,5 procent) kregen flinke klappen op de beurs.

"Dat betekent dat de waarde van ING vandaag in één klap 3 miljard euro minder is geworden", rekent beurscommentator Durk Veenstra voor. Voor ABN Amro gaat het om 574 miljoen euro. In dat laatste geval verliest de Nederlandse staat ook, want die is nog altijd meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro. "Dat snijdt dus ook in eigen vlees", aldus Veenstra.

Ook verzekeraar ASR (-2,6 procent) en branchegenoten Aegon en NN (beide -1,1 procent) eindigden vandaag in de min.

Minimumloon met 1,7 procent omhoog en extra kinderopvangtoeslag in 2024
Lees ook

Minimumloon met 1,7 procent omhoog en extra kinderopvangtoeslag in 2024

"Desastreus en onverantwoordelijk", reageert directeur Eelco Dubbeling van de Nederlandse Vereniging van Banken op de plannen van de Tweede Kamer. "Ik snap heel goed dat de Tweede Kamer geld nodig heeft voor de maatregelen, maar het zomaar afwentelen op het bedrijfsleven is echt slecht."

Er is de afgelopen jaren heel weinig winst gemaakt door banken, vanwege de lage rentes, zegt Dubbeling tegen RTL Z. Nu de rente stijgt, weten banken daarvan te profiteren. "Nu komen we in een fase waarin er weer meer winst gemaakt wordt, dat zijn gezonde winsten. Dat heb je nodig om je bedrijf te kunnen runnen en te kunnen investeren in de toekomst."

Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) liet vandaag ook van zich horen. Hoewel haar eigen partij D66 de hogere bankenbelasting steunt, spreekt zij zelf van een 'verkeerd signaal' aan het bedrijfsleven.

"Als regering hebben wij dit voorstel stellig afgeraden", zegt Kaag tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Kaag bespreekt haar bedenkingen begin oktober, wanneer verder wordt gedebatteerd over de begrotingsplannen.

Ook niet-beursgenoteerde bedrijven zijn niet blij. Jacco Vonhof, de voorman van MKB Nederland, zag de bui al hangen, toen hij gisteren het debat volgde. "Het bleek al snel dat wij uitgekozen zijn om sinterklaas te spelen dit jaar", zegt hij tegen RTL Z.

Vooral de stijging van het minimumloon hekelt hij. Het minimumloon was al behoorlijk gestegen afgelopen jaar. En daar komt dus nu nog wat bij. "Al met al levert dat zo'n 30 procent loonkostenverhoging voor ondernemers op", aldus Vonhof.

Volgens de Miljoenennota stijgt de koopkracht volgend jaar met 1,8 procent. Maar wat betekent dat eigenlijk, en hoeveel invloed heeft het op jouw persoonlijke financiële situatie? Dat leggen we uit in deze video.
Lees meer over
NVBING BankABN AMROBankenEffectenbeursBelastingNederlandse politiekAlgemene beschouwingenRijksbegroting