Nationale bijentelling van start, 'helft van soorten staat op rode lijst'
Vandaag gaat de jaarlijkse Nationale Bijentelling van start. Iedereen die een halfuurtje de tijd heeft kan de komende 10 dagen meehelpen om in kaart te brengen hoe het precies met de bij in Nederland gaat: "We weten niet precies wat er rondvliegt."
Het is voor het zevende jaar dat de bijentelling wordt gehouden. De telling wordt georganiseerd door Naturalis, Natuur & Milieu en Stichting LandschappenNL. Deze organisaties hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen door bijen te tellen in hun tuin of op het balkon.
"Op de website van de Nationale Bijentelling staat uitgelegd hoe het precies werkt. Je vindt er instructiefilmpjes en een bijengids, waarin uitleg staat over verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen", zegt Koos Biesmeijer, bijenexpert en wetenschappelijk directeur bij Naturalis.
Soorten
Volgens Biesmeijer kan iedereen die een halfuurtje de tijd heeft meehelpen met tellen. "Je kunt online een telformulier invullen, waarop je de verschillende soorten die je ziet kunt aangeven", zegt hij. Voorkennis is niet nodig, "maar het is handig als je vooraf even in het bijenboekje kijkt, zodat je weet welke soorten er zijn."
Volgens de organisatoren wordt de verzamelde informatie gebruikt door onderzoekers om te achterhalen welke soorten bijen in ons land voorkomen en of het goed of slecht met deze soorten gaat. "We weten niet zo goed wat er rondvliegt, of er veel of weinig bijen zijn", zegt Biesmeijer.
Rode lijst
Hoe het precies met de bijen gaat is dus niet bekend, maar dat het niet goed gaat is wel duidelijk. "Er zijn 360 bijensoorten in Nederland, waarvan de helft op de rode lijst staat", zegt de bijenkenner. Op die lijst staan soorten die dreigen te verdwijnen. Vooral in landbouwgebieden gaat het slecht.
Behalve het in kaart brengen van de bijenpopulatie in het land, hoopt Biesmeijer dat mensen door de diertjes te tellen ook meer betrokken raken bij het welzijn van de bij, die onze steun dus hard kan gebruiken.
"Het is belangrijk dat mensen snappen wat bijen zijn, wat hun functie is. En je kunt zelf heel veel doen om ervoor te zorgen dat bijen het goed hebben in bijvoorbeeld je tuin", zegt hij.
Bijenhotel
Dat kan bijvoorbeeld door zaadbommetjes te maken, of een bijenhotel in je tuin te plaatsen. In zo'n hotel, een kistje met hout en plantenstengels, kunnen bijen een nest maken. Op de website van de nationale bijentelling kun je lezen hoe je zo'n hotel maakt.
De afgelopen jaren duurde de telling steeds maar een weekend, maar dit jaar is het voor het eerst tien dagen. Dat komt onder meer doordat de telling erg afhankelijk is van het weer. Als je bijen wilt gaan tellen, kun je dat het beste op een droog, zonnig moment doen.
Meedoen aan de Nationale Bijentelling kan tot en met 24 april.