Bijzondere vondst in Arnhem: twee zeer zeldzame bijensoorten
Goed nieuws voor natuur- en bijenliefhebbers. Het EIS-Kenniscentrum heeft een bijzondere vondst gedaan in Arnhem. Er zijn twee nieuwe bijensoorten ontdekt: de slanksprietmaskerbij en de braamtronkenbij, zegt de gemeente. Het gaat om wilde bijensoorten.
Van de slanksprietmaskerbij werd door bijenkenners gedacht dat de soort was verdwenen uit Nederland. Het beestje was lange tijd niet meer gezien. De braamtronkenbij is nooit eerder in Nederland aangetroffen.
Heel veel bijensoorten worden al jarenlang bedreigd. Dat is zorgelijk, want bijen leveren een grote bijdrage aan onze natuur. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit van bloemen en planten door ze te bestuiven, maar ook van dieren in de natuur.
Onderzoek
Arnhem had zelf om het onderzoek van EIS-Kenniscentrum Insecten gevraagd. De Gelderse hoofdstad is vorig jaar namelijk uitgeroepen tot de bijvriendelijkste gemeente van Nederland.
De gemeente wil nog meer doen om het leefgebied van wilde en honingbijen te verbeteren en had daarvoor gegevens nodig.
134 soorten
Het onderzoek toont aan dat in Arnhem 134 soorten wilde bijen leven. 24 van die soorten staan op de rode lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Volgens de onderzoekers waren er net zo veel wilde bijen als honingbijen. Daarnaast zijn 74 soorten zweefvliegen geteld.
De gemeente Arnhem is van plan om het leefgebied van zeer zeldzame soorten extra te beschermen. Dat kondigt wethouder Marco van der Wel aan. EIS gaat elk jaar bijenonderzoek in Arnhem doen om te zien of die maatregelen resultaat hebben.