Ongewenste gast dringt zich op: Aziatische hoornaar laat zich vaker zien dan ooit
De Aziatische hoornaar, een ongewenste gast in ons land, wordt steeds vaker waargenomen. Vooral in deze tijd van het jaar kunnen mensen hun steentje bijdragen. Dit zijn namelijk de weken waarin de koninginnen hun nesten maken. De goede tijd dus om de verdere verspreiding van de soort in de kiem te smoren.
"Ik heb al dit jaar 15 nesten weggehaald", zegt Rob Voesten, eigenaar van een bestrijdingsbedrijf in het Limburgse Siebengewald. Hij verwacht een forse toename ten opzichte van vorig jaar.
Op waarneming.nl zijn dit jaar al 100 geverifieerde meldingen van de Aziatische hoornaar gedaan. Ter vergelijking: in 2022 waren er 140 waarnemingen over het hele jaar. Het Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden (EIS) verwacht dan ook een enorme toename. "We lopen in ieder geval voor ten opzichte van vorig jaar," zegt Daan Drukker, wetenschapper op het gebied van insecten, entomoloog genoemd.
De Aziatische hoornaar
- De Aziatische hoornaar is een invasieve insectensoort, een insectensoort die zich buiten zijn oorspronkelijke leefgebied vestigt en problemen kan veroorzaken door zijn aanwezigheid. De hoornaar is afkomstig uit Zuidoost- en Oost-Azië.
- In 2004 kwam de hoornaar Europa binnen via een plantenkweker in Frankrijk.
- De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met de inheemse Europese hoornaar, andere soorten wespen en zweefvliegen.
- De hoornaar is niet agressief en te herkennen aan de zwarte borststuk en antennes, de gele uiteinden van de poten en de twee smalle en één brede oranje banden in het achterlijf.
Het zekere voor het onzekere
De hoornaar heeft een sterke voorkeur voor honingbijen als voedsel. Daarom staat die op de EU-lijst van schadelijke exoten. Dit betekent dat de EU-landen verplicht zijn de Aziatische hoornaar te bestrijden.
Hoe de aanwezigheid van die hoornaar de biodiversiteit in Nederland aantast is nog niet bekend. "Experts vermoeden dat het negatieve gevolgen voor de biodiversiteit heeft", zegt Drukker: "Daarom moeten we het zekere voor het onzekere nemen en de hoornaar bestrijden."
Een nest gelijk uitroeien
De Aziatische hoornaar heeft zich vooral in de zuidelijke provincies gevestigd, onder de grote rivieren dus. Hij is nog niet wijdverspreid in de noordelijke provincies.
Om zijn verspreiding in deze provincies beperkt te houden, moedigt kenniscentrum EIS burgers aan mee te doen aan de bestrijding, vooral in deze tijd van het jaar. "Van april tot en met juni is de koningin van het Aziatisch hoornaar bezig met het maken van een nest. Als je die doodmaakt dan roei je gelijk een heel nest uit", zegt Drukker, "maar eerst moet er vastgesteld worden dat het om een Aziatische hoornaar gaat. Daarom adviseren wij om een foto te maken en die te uploaden op waarneming.nl voordat je actie onderneemt."