'Niet meer nodig'

Eerste Kamer wil omstreden belastingverhogingen voor bedrijven schrappen

Door Marieke van de Zilver··Aangepast:
© ANP FotoEerste Kamer wil omstreden belastingverhogingen voor bedrijven schrappen
RTL

De Eerste Kamer wil af van een pakket belastingmaatregelen voor bedrijven. Dat zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. De maatregelen waren bedoeld om de verhoging van het minimumloon te financieren, maar nu daar geen meerderheid meer voor is, zijn ook de belastingverhogingen niet meer nodig, vindt de senaat.

Met de maatregelen zou onder meer een belasting worden ingevoerd op het inkopen van eigen aandelen door bedrijven, de bankenbelasting zou met 150 miljoen euro verhoogd worden, en er zou een hoger tarief komen in de inkomstenbelasting voor bijvoorbeeld aandelen.

Daarmee zou 800 miljoen euro moeten worden opgehaald, die nodig was om een extra verhoging van het minimumloon per 1 juli en een verhoging van de kinderopvang te financieren.

Kritiek

Maar er kwam van meerdere kanten kritiek op. Banken, bedrijven en de werkgeverslobby liepen tegen de plannen te hoop en ook het kabinet zag de maatregelen niet zitten, vanwege de mogelijke negatieve gevolgen voor het vestigingsklimaat. Chipfabrikant ASML keerde zich fel tegen met name de belasting op inkoop van eigen aandelen.

Het demissionair kabinet kwam op verzoek van de Eerste Kamer daarom anderhalve week geleden met een pakket aan alternatieven voor de maatregelen, maar ook die ziet de Eerste Kamer voorlopig niet zitten.

In een motie vragen BBB, VVD, SGP, JA21, Forum voor Democratie, 50Plus en CDA daarom het kabinet om 'de belastingmaatregelen die bedoeld waren om het wetsvoorstel (om het minimumloon te verhogen) te dekken, eveneens terug te draaien dan wel niet in te voeren'. De partijen hebben samen een ruime meerderheid in de Eerste Kamer en zijn ook tegen de extra verhoging van het minimumloon.

Extra verhoging minimumloon van de baan: Eerste Kamer tegen
Lees ook

Extra verhoging minimumloon van de baan: Eerste Kamer tegen

Tweede Kamer

Met de aangenomen motie in de Eerste Kamer zijn de maatregelen overigens niet direct van tafel. Die zijn door zowel de Tweede als de Eerste Kamer vorig jaar bij het Belastingplan aangenomen en dus in een wet gegoten. 

Hoewel ook het demissionair kabinet kritisch is op de belastingverhogingen, is ze voor uitvoering van de motie wel afhankelijk van een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarvoor is de steun van de PVV cruciaal. Die partij is wel voor de verhoging van het minimumloon, maar zou nog nadenken over het steunen van de motie.

De Eerste Kamer debatteert vanmiddag verder over de verhoging van het minimumloon. Dan wordt ook de motie ingediend. Vanavond wordt erover gestemd.

Lees meer over
Eerste KamerMinimumloonBelasting