NVWA neemt 1,7 miljoen verboden vapes in beslag: 'Goede stap, maar probleem niet opgelost'
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds 1 januari zeker 1,7 miljoen vapes met een totale waarde van 12 miljoen euro van de markt geweerd, meldt de toezichthouder. Het gaat om vapes met smaakjes, die mogen sinds 1 januari niet meer worden verkocht.
De NVWA controleerde veertig producenten, importeurs en distributeurs en onderzoekt nu andere ondernemingen. Daar zijn nog eens 1,9 miljoen vapes met een waarde van zo'n 14 miljoen euro mee gemoeid.
Vapes met smaakjes nog vaak te krijgen
De focus van de dienst lag dus bij de importeurs, en niet zozeer bij de winkels. Begin dit jaar toonde RTL Nieuws al aan dat het bij veel winkels kinderlijks eenvoudig was om de vapes met smaakjes nog te krijgen. We bezochten 29 zaken, en bij 13 was het mogelijk om de vapes te verkrijgen.
In veel gevallen lagen de vapes daar niet in het zicht, maar werden ze verkocht onder de toonbank of vanuit een kastje. In de video hieronder zie je hoe dat ging:
Winkels kregen nog minder nadrukkelijk de aandacht van de NVWA. De dienst meldt nu dat ze 195 winkels (supermarkten, tabaksspeciaalzaken, belwinkels en souvenirwinkels) hebben geïnspecteerd. Een kleine driekwart van de geïnspecteerde winkels hield zich volgens de NVWA aan het verbod.
Nog geen directe boetes
Er werd 48 keer een waarschuwing gegeven en 7 keer een rapport van bevindingen opgesteld. Vanaf 8 maart kan de NVWA in plaats van een waarschuwing ook direct een boete opleggen.
De NVWA stelt dat de manier van aanpak om bij de bron te beginnen (bijvoorbeeld importeurs) nu zijn vruchten afwerpt. De NVWA meldde begin dit jaar dat ze direct zouden starten met de handhaving. "Omdat verkopers een jaar de tijd hebben gehad zich aan te passen aan de nieuwe regels", zei de NVWA toen.
Tabaksexpert Esther Croes van het Trimbos Instituut vindt het een positief signaal dat de NVWA werk maakt van de handhaving van het verkoopverbod. "Het is een ongelooflijk complexe markt, waar veel illegale verkoop is", zegt ze.
Probleem nog lang niet opgelost
Volgens Croes is het voor de NVWA van belang keuzes te maken, omdat de mankracht niet ongelimiteerd is. "Dan is beginnen bij producenten en importeurs logisch, maar je haalt er niet de dealers mee van de straat."
Een goede stap dus, maar het probleem is er zeker niet mee opgelost. "Er zijn nog heel veel vapes op de markt. Je bent eindeloos bezig als je elke winkel moet inspecteren. Dat is heel lastig."
'We moeten de jeugd beschermen'
Croes kijkt ook naar de samenleving als geheel, want de NVWA alleen kan dit probleem niet oplossen. "Dit zou een deel handhaving en een deel naleving in de samenleving moeten zijn. Want waarom willen we rijk worden door jongeren verslaafd te maken aan vapes? We moeten de jeugd juist beschermen. Daar kan toch niemand op tegen zijn?"