Lepelaar

Bevrijdingsfestival Alkmaar moet verplaatsen om broedende vogel

Door Benedicte Bombala··Aangepast:
© Getty ImagesBevrijdingsfestival Alkmaar moet verplaatsen om broedende vogel
RTL

Het bevrijdingsfestival in Alkmaar, dat zou plaatsvinden in cultuurpark De Hout, is verplaatst naar een andere locatie vanwege meerdere vogelnestjes van lepelaars in het park. Om de natuur niet te verstoren, zijn feestgangers op 5 mei nu welkom in de voormalige gasfabriek.

De lepelaars kwamen eind maart aan in cultuurpark De Hout, waar veel evenementen worden georganiseerd. Het gaat om acht nestjes en 16 lepelaars. "Broedende vogels en een festival is geen goed idee", vertelt Rowy Onrust van DOSS Event Support tegen Editie NL. Zij organiseren het Bevrijdingsfestival. "En wij dachten: in mei leggen alle vogels een ei, dus dat betekende voor Bevrijdingsdag dat wij moesten verplaatsen."

Jongevogelseizoen geopend: drukte bij de opvang
Lees ook

Jongevogelseizoen geopend: drukte bij de opvang

De aanwezigheid van de lepelaars en hun nestjes bleef niet onopgemerkt bij de stadsbewoners. "Het werd breed gesignaleerd door vogelliefhebbers en ik kreeg wekenlang foto's doorgestuurd van de nestjes", gaat Onrust verder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Opgroeien en uitvliegen

"Eind maart zijn de lepelaars daar gaan zitten, en binnen twee weken hebben we een persbericht gestuurd dat we gaan verplaatsen. Het was snel schakelen, maar dat hoort een beetje bij de branche. En het is ook fijn dat je ziet dat de baby'tjes daar zitten en zo kunnen opgroeien en uitvliegen."

De lepelaar stond jarenlang symbool voor de vogelbescherming omdat die met uitsterven werd bedreigd, maar sinds 2004 is die van de rode lijst af. Al decennialang is hij aan het toenemen, vertelt vogelonderzoeker Albert de Jong van Sovon.

"Maar iedere wilde vogel in Nederland is in principe beschermd en dat geldt ook voor de nestplek", zegt hij tegen Editie NL. "Dat betekent dat er geen opzettelijke verstoring mag plaatsvinden. Als je weet dat er lepelaars zitten en je wil daar een festival gaan houden, is de kans groot dat ze wel verstoord raken."

In het algemeen is het zo dat vogels wennen aan de 'gewone patronen' in een gebied. "Met je kinderwagen langslopen, is bijvoorbeeld een normaal patroon", legt De Jong verder uit. "Maar als er ineens én dagenlang hele andere activiteiten zijn, die ook veel intenser zijn, dan kun je verwachten dat die vogels uit hun doen raken. Door het geluid en beweging."

'Vogels durven niet terug te komen'

Bij verstoring kan het gebeuren dat de eitjes niet uitkomen. "Of dat de jongen die wel uitkomen niet gevoerd worden omdat vogels niet terug durven naar hun nesten. Als het dan ook nog slecht weer zou worden en het gaat regenen, dan heb je kans dat de nesten over de kop gaan en de jongen doodgaan. Ook kunnen de eieren te veel afkoelen."

Volgens de Jong is het dus een wijs besluit om het festival te verplaatsen. "Het broedseizoen is vrij lang. Er kunnen in mei ook nog vogels komen die eieren leggen. Je moet er dus rekening mee houden dat je vanaf april tot en met juni of juli rust moet bewaren uit voorzorg."

De organisatie van het Bevrijdingsfestival heeft voor de nieuwe locatie de handen ineengeslagen met horeca uitbater Ten Weste, die gevestigd is in de Gasfabriek in Alkmaar. Het blijkt een win-winsituatie: er treden daardoor meer bands op én er mag nu drank geschonken worden.

"Drank schenken was in het park niet mogelijk, omdat je dan hekken om de locatie moet plaatsen", vervolgt Onrust. "En Ten Weste had al twee bandjes geregeld, waardoor we zeiden: als jullie de drank regelen, doen wij de muziek, en dat is goed uitgepakt."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
VogelFestivals en evenementenBevrijdingsdagEditie NL Link in bio