Medicijnen gestolen

Verpleegkundigen HagaZiekenhuis ontslagen: 'betrapt op diefstal door verborgen camera'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerpleegkundigen HagaZiekenhuis ontslagen: 'betrapt op diefstal door verborgen camera'
RTL

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft verpleegkundigen op staande voet ontslagen nadat zij medicijnen zouden hebben gestolen. Dit ontdekte het ziekenhuis nadat er verborgen camera's waren opgehangen op de afdeling.

Volgens zorgwebsite Skipr zou het gaan om ongeveer vijf verpleegkundigen die werkzaam waren op de afdeling verloskunde. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat desgevraagd aan RTL Nieuws weten 'vanwege de privacy van de betrokkenen nooit in te kunnen gaan op individuele situaties'.

Wel zegt het ziekenhuis dat 'diefstal nooit is toegestaan'. "Het maakt daarbij niet uit of een collega een deken, doktersjas of medicatie steelt. Alle goederen zijn bedoeld voor de behandeling van patiënten en niet voor privégebruik. Diefstal wordt in geen enkel geval geaccepteerd."

Het zou gaan om benzodiazepinen

Volgens Skipr zou het ziekenhuis vorig jaar hebben gemerkt dat er geneesmiddelen verdwenen uit de voorraadkasten van de afdeling verloskunde in Den Haag. Het zou vooral gaan om benzodiazepinen, met name oxazepam en temazepam. Beide middelen verminderen stress en angst. Om erachter te komen wie de spullen mee naar huis nam, besloot het ziekenhuis camera's op te hangen op de afdeling. Zonder het personeel in te lichten.

Hoogste aantal besmettingen met kinkhoest in zeker tien jaar
Lees ook

Hoogste aantal besmettingen met kinkhoest in zeker tien jaar

Dit gebeurt alleen in 'uitzonderlijke gevallen', laat een woordvoerder van het ziekenhuis vandaag desgevraagd weten. "De verborgen camera is altijd tijdelijk en wordt alleen ingezet indien alles is geprobeerd om het mogelijke strafbare feit te stoppen. Dit wordt volgens strikte afspraken uitgevoerd, onder andere over wie goedkeuring moet geven en wie moet worden geïnformeerd, de bewaartermijn en wie de beelden kan inzien."

Op zoek naar nieuwe collega's

Enkele verpleegkundigen zouden door de camera's dus betrapt zijn, waarna zij zijn ontslagen. Het ziekenhuis geeft daarover alleen aan dat op de afdeling verloskunde op dit moment 'minder personeel is dan normaal'. "Dat betekent dat het lastiger is om het rooster rond te krijgen en dat het huidige team nog harder werkt." Een woordvoerder zegt dat er hard wordt gewerkt om 'snel weer een volledige vaste bezetting te krijgen'. "We zijn volop bezig met het aantrekken van nieuwe vaste collega’s, en proberen voor de korte termijn meer tijdelijk personeel in te zetten."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
HagaziekenhuisGeneesmiddelenDiefstalEditie NL Link in bioGemeente Den Haag