Pro-Palestijnse betogers bij universiteiten: 'Ze kunnen niet verrast zijn dat dit leeft'
Voor de derde dag op rij protesteren studenten bij universiteiten in ons land tegen de banden van hun onderwijsinstelling met Israël. De 27-jarige Achraf is één van hen: "Je voelt een gigantische machteloosheid omdat er al ruim 200 dagen een genocide gaande is."
Maandagmiddag bezette een groep studenten een gedeelte van de Roeterseiland-campus van de Universiteit van Amsterdam. De studenten wilden, in navolging van soortgelijke acties in meerdere landen, overnachten en de actie net zo lang voortzetten totdat hun doelen waren bereikt. Ze willen dat de universiteit de banden met Israël stopzet, mede naar aanleiding van de oorlog in Gaza. Onder hen waren ook docenten en mensen van buiten de UvA.
Toen de universiteit aangifte deed tegen de demonstranten, greep midden in de nacht de Mobiele Eenheid in en ontruimde die het kampement, onder meer met een shovel.
Stem laten horen
Achraf was aanwezig bij de solidariteitsdemonstratie maandag. Gisteren liep hij mee met de demonstratie en was hij aanwezig bij de bezetting van het Binnengasthuisterrein. Hij is zelf oud-student aan de universiteit. "Ik ben ernaartoe gegaan omdat ik mijn stem wilde laten horen. Onze gekozen politieke leiders doen tot nu toe weinig tot niks. We hebben weinig middelen om onze stem echt te laten horen en ons te verzetten tegen een systeem dat genocide mede mogelijk maakt."
"Als zich dan een mogelijkheid voordoet om met zoveel mensen en zoveel energie te demonstreren, ben je wel gek als je niet gaat", zegt Achraf. "De sfeer was heel goed, er was echt een gemeenschapsgevoel daar. Er waren mensen aangewezen die voor EHBO zouden zorgen, anderen zorgden weer voor eten, mensen raakten met elkaar aan de praat. Het was allemaal goed georganiseerd."
Er staat veel druk op de ketel vanwege alles wat gaande is, zegt hij. "Maar de universiteit kan niet verrast zijn dat dit zo leeft. Zolang de banden met Israël niet verbroken worden, verwacht ik dat het zal blijven leven. Ik zal me daar ongetwijfeld ook bij blijven aansluiten."
'Gaan contacten niet verbreken'
Eerder vandaag ging het bestuur van de UvA in gesprek met een vertegenwoordiging van de demonstranten over hun eisen. Tegenover RTL Nieuws gaf een woordvoerder aan dat de twee partijen elkaar nog niet hadden gevonden. "Later praten we verder. We hebben al bekendgemaakt met welke instellingen we samenwerken, dat was één van de eisen. Het verbreken van alle contacten willen we niet doen, dat gaan we niet op basis van afkomst doen."
De woordvoerder zegt dat de universiteit wel bereid is mee te werken aan een onderzoek om uit te zoeken welke links er zijn tussen de universiteit en de oorlog. "De demonstranten willen dat wij daar strenger op toezien. Aan het eind van de middag gaan we verder met elkaar in gesprek."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook op andere universiteitsterreinen werd gedemonstreerd, bij onder meer de TU Delft en de Universiteit Utrecht. De 23-jarige Linda, student in Utrecht, was daarbij aanwezig. "Ik moest werken van tevoren, dus ben daarna pas gegaan. Ik ben er een paar uur geweest. De vibe was heel positief toen. Er waren pannen met eten, er waren pizza's. De sfeer was goed. Maar die sloeg wel om op het moment dat er werd ontruimd."
"We stonden daar wel met een doel", zegt de studente. "Ik weet dat er van tevoren van alles achter de schermen is geprobeerd. Via de medezeggenschap, met brieven aan het bestuur, via flyers. Ik wilde steun betuigen aan het doel. Het is echt noodzaak nu."
'Rust en eenheid'
Ook vandaag wordt weer gedemonstreerd in Utrecht, ditmaal bij het Academiegebouw aan het Domplein. Ondertussen roept het bestuur van de onderwijsinstelling op tot 'rust en eenheid'. Demonstreren en protesteren hoort bij onze democratie, zegt het college, en 'maakt daarmee deel uit van het leven op de campus' van de universiteit, zegt een woordvoerder. "Daarvoor bieden wij de ruimte, mits dit respectvol en volgens onze huisregels verloopt. Dat was gisteren niet het geval."
Volgens regiozender RTV Utrecht zijn vijftig studenten die niet weg wilden gaan vannacht aangehouden en met stadsbussen afgevoerd. Ze zouden vrij snel weer zijn vrijgelaten. "De aanhoudingen waren gericht op het herstellen van de openbare orde op het terrein", zegt de politie.
De demonstraties leiden tot veel reacties. Zo was er maandag een groep tegendemonstranten die het protest verstoorde, politici spreken zich er met gemengde gevoelens over uit en er was maandag ook een solidariteitsdemo. De 49-jarige Kim sloot bij die demonstratie aan. "Ik ben oud-student van de UvA en voel me nog steeds verbonden met de universiteit en ook met het doel van de demonstranten."
Kim was er enkele uren bij op maandag en was ook vanochtend nog even langsgegaan bij een supportdemonstratie. "En ik zal het ook blijven steunen als het zich voortzet, wat ik wel verwacht. Het is goed om te zien dat er allerlei mensen opstaan voor hetzelfde doel; de genocide moet stoppen."
Opnieuw barricades
"Ik ben ook geschokt hoe is omgegaan met de demonstranten. Daar was ik echt ontstemd over. Demonstratierecht is een groot goed, ik ken de locatie goed en mijns inziens was het niet zo dat ze daar mensen in de weg zaten. De demonstranten werden niet beschermd door de politie toen ze werden aangevallen en hoe ze daarna werden verwijderd van het terrein ging wat mij betreft ook alle perken te buiten."
Momenteel staan er zowel binnen als buiten de barricades in totaal weer honderden demonstranten bij de UvA. De verwachting is dat dat aantal naarmate de avond vordert nog zal toenemen. Maar het bestuur van de universiteit geeft aan blij te zijn dat het gesprek met de demonstranten verder kan. "Het voeren van gesprek blijft de oplossing, ook in momenten waarin we op gespannen voet leven met elkaar op de campus. Het CvB houdt contact met de demonstranten en hoopt zo toe te werken naar een oplossing die een einde maakt aan deze situatie, die werkt voor alle partijen."