CBG: ondanks klachten geen probleem ontdekt bij astmapuffers
Medicijnautoriteit CBG ziet vooralsnog geen problemen met de kwaliteit van de astmapuffer van fabrikant Viatris, waarover veel klachten binnenkomen. De inhalator veroorzaakt bij veel gebruikers een hoestprikkel, waardoor het medicijn niet goed werkt en patiënten in veel gevallen juist zieker worden.
Bij bijwerkingencentrum Lareb kwamen de afgelopen tijd honderden klachten binnen over het middel.
Tussentijdse resultaten
In december trok Lareb aan de bel bij apothekers, zorgverzekeraars en de toezichthouder.
Medicijnautoriteit CBG onderzoekt samen met andere Europese medicijnautoriteiten of er een verband is tussen de astma-inhalator en de gemelde klachten. "In de tussentijdse resultaten zien we geen problemen", meldt de autoriteit in een persbericht. "Het onderzoek loopt door om de klachten mogelijk te kunnen verklaren. Het onderzoek zal naar verwachting in het najaar klaar zijn."
Hoesten en irritatie in de keel zijn bekende bijwerkingen die kunnen voorkomen bij het gebruik van dit medicijn, stelt het CBG. "Dit staat ook in de bijsluiter. Deze bijwerkingen komen soms voor."
De kwaliteit van de inhalator is in orde. Er is ook gekeken naar verschillende partijen die van het medicijn op de markt gebracht zijn. Ook daar zijn geen afwijkingen gezien. De inhalator blijft beschikbaar. Patiënten die geen klachten hebben, kunnen de inhalator blijven gebruiken. "Als je wel klachten hebt, stop dan niet zomaar met je medicijn. Overleg met je arts of apotheker."
Onzekerheid
CBG-voorzitter Ton de Boer zegt het 'erg vervelend' te vinden voor patiënten die klachten ervaren. "En ik begrijp ook dat het onzekerheid geeft of je wel voldoende medicijn binnen krijgt. Daarom vind ik het belangrijk dat we verder onderzoek doen. Dat kost tijd en gebeurt zorgvuldig."
Het merendeel van de klachten komt uit Nederland. Slechts een paar meldingen komen uit Italië en Duitsland, waar het medicijn ook in de handel is.
Al sinds de zomer van 2023 komen er veel klachten binnen bij bijwerkingencentrum Lareb. Directeur Agnes Kant zei eerder tegen RTL Nieuws: "Het was evident dat er wat aan de hand was. Daarom trokken wij in december al aan de bel en hebben we apothekers, zorgverzekeraars en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd."
Meldingen bij bijwerkingencentrum Lareb gaan vooral over de hoestprikkel die patiënten krijgen, direct na het inhaleren. Omdat ze meteen moeten hoesten, komt het medicijn niet goed genoeg in de longen terecht. Dat zorgt er in meer dan de helft van de gemelde gevallen voor dat mensen zieker en benauwder worden.
Scherpe stof
Patiënten beschrijven aan Lareb 'een scherpe stof die vrijkomt bij inhalatie die tot ernstig hoesten leidt' en 'het heeft iets scherps wat een forse hoestprikkel geeft, met traanogen en neiging tot braken, na enkele dagen vermindert dit niet'.
Driekwart van de patiënten is inmiddels weer overgestapt naar het oorspronkelijke medicijn dat zij kregen, Foster.
Om welk medicijn gaat het?
Het gaat om pufjes voor longpatiënten met astma of COPD. In die pufjes zitten de werkzame stoffen beclometason (ontstekingsremmer) en formoterol (luchtwegverwijder). In Nederland gebruikten in 2023 308.270 patiënten dit medicijn.
Deze inhalator werd oorspronkelijk op de markt gebracht door Chiesi Pharmaceuticals, onder de merknaam Foster. Sinds augustus 2022 is ook het generieke middel van fabrikant Viatris toegestaan in Nederland. Inmiddels is ook een variant van fabrikant Focus Care, Vincion, beschikbaar in ons land.