Onderhandelaarsakkoord

Eigen risico in de zorg wordt gehalveerd: 'Premies zullen stijgen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEigen risico in de zorg wordt gehalveerd: 'Premies zullen stijgen'
RTL

PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd. Dat bevestigen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het eigen risico is nu nog 385 euro per jaar.

Het eigen risico is al jaren onderwerp van discussie in politiek Den Haag. De PVV maakte in de campagne het eigen risico een belangrijk verkiezingsthema. PVV-leider Geert Wilders beloofde tijdens een verkiezingsdebat dat hij het eigen risico direct zou afschaffen. Hij verweet PvdA-leider Frans Timmermans, die dat geleidelijk wilde, dat niet te doen.

Kosten: drie miljard

De PVV kreeg vervolgens veel hoon over zich heen toen de linkse partijen in de Tweede Kamer na de verkiezingen dat eigen risico wilden aanpakken. De PVV kon daar niet mee instemmen. Afschaffen van dat eigen risico kost ruim drie miljard euro per jaar. De partij zei pas duidelijkheid te kunnen geven na de kabinetsformatie.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, noemt de plannen gunstig voor patiënten die veel zorg gebruiken. "Maar voor alle andere mensen betekent het dat de premies zullen stijgen. Ik denk met minstens 125 euro per jaar."

Mensen die een middeninkomen hebben en zorg gebruiken, gaan er volgens Groot het meest van profiteren. "Omdat deze groep geen zorgtoeslag krijgt, maar wel een lager eigen risico kwijt is."

Kamermeerderheid wil eigen risico in zorg afschaffen, goed idee?
Lees ook

Kamermeerderheid wil eigen risico in zorg afschaffen, goed idee?

De totale zorgkosten in de maatschappij zullen toenemen, zegt de hoogleraar, omdat het zorggebruik door de maatregel zal toenemen. "En dat gaan we met z'n allen betalen. Het voordeeltje is voor de mensen die zorg gebruiken."

'Neemt drempel weg'

Directeur Jasper Kuipers van Dokters van de wereld is juist blij met de politieke voornemens: "Dit is een forse stap in de goede richting voor alle mensen die een drempel ervaren om goede zorg te krijgen. We zien vooral mensen met een kleine portemonnee en chronische zieken de zorg mijden. Het is niet precies te zeggen hoeveel mensen zorg mijden, omdat ze het mijden. Maar we zien het elke dag in de spreekkamer."

Lees meer over
Eigen risicoGezondheidszorg