Diverse organisaties reageren op akkoord: 'Grote zorgen over voorgenomen bezuinigingen'
De coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC breekt met het hoofdlijnenakkoord dat vannacht is gepresenteerd een vitaal netwerk af dat in decennia is opgebouwd, zeggen diverse maatschappelijke organisaties.
Natuurorganisaties melden dat het nieuwe kabinet voor welvaart kiest, in plaats van welzijn en dat vinden ze heel zorgwekkend. Ook Unicef is bezorgd over de 35 procent bezuiniging die hun mogelijk te wachten staat. "Onbegrijpelijk, gezien de vele crises in de wereld."
Nederland schiet zichzelf in de voet door te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, stellen elf maatschappelijke organisaties in een reactie op het akkoord. "Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid", staat in een verklaring.
Ze vragen de formerende partijen de voorgenomen bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget niet door te zetten uit solidariteit met de rest van de wereld en in overeenstemming met Nederlandse waarden. Onder de elf organisaties zijn Save the Children, Hivos en CARE Nederland.
'Breekt vitaal netwerk af'
Het is nog niet duidelijk waar de geplande miljardenbezuinigingen zullen neerslaan, stellen ze. Maar wel 'dat ze het aanzien en de afspraken van Nederland in het buitenland zullen aantasten'. Hiermee breekt deze coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB volgens de organisaties een vitaal netwerk af dat in decennia is opgebouwd.
Unicef Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen plannen om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen. Door het schrappen van de spreidingswet verslechtert de positie van asielzoekerskinderen, zegt de kinderrechtenorganisatie.
"De spreidingswet, die de verdeling van asielzoekers over het land moest regelen, voorkomt dat asielzoekerskinderen keer op keer moeten verhuizen, met alle gevolgen van dien voor hun onderwijs en mentale gezondheid", zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland. "Zonder deze wet zullen gemeenten, omwonenden, uitvoeringsorganisaties en bovenal asielzoekerskinderen niet weten waar ze aan toe zijn."
'Bezuiniging van 35 procent'
Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking moeten over twee jaar zo'n 2,4 miljard euro per jaar opleveren, staat in het akkoord. Dat betekent volgens Unicef een vermindering van 35 procent van het huidige budget, iets wat de organisatie onbegrijpelijk noemt, gelet op de vele crises in de wereld. De plannen zullen volgens de organisatie grote nadelige gevolgen hebben voor de huidige en toekomstige generaties van kinderen wereldwijd.
De organisatie is wel blij dat geprobeerd wordt het aantal kinderen dat in Nederland in armoede opgroeit te verminderen. De doelstelling om kinderarmoede niet te laten stijgen boven het niveau van 2024 vindt ze echter 'weinig ambitieus'.
'Natuur verder onder druk'
Ook natuurorganisaties maken zich zorgen. Ze vinden het zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Dit laten natuurorganisaties Natuurmonumenten en LandschappenNL weten. "We kunnen niet doorgaan met het ongeremd opgebruiken en vervuilen van ons landschap, dat gaat ten koste van toekomstige generaties", schrijven zij in een verklaring.
Volgens directeur Pim van der Feltz van Natuurmonumenten kiest het kabinet voor een verdere verslechtering van de natuur, omdat investeringen die volgens hem noodzakelijk zijn uitblijven. De organisaties willen dan ook in gesprek met het nieuwe kabinet over de noodzakelijke stappen die volgens hen nodig zijn om de natuurambities verder vorm te geven.
'Roept vragen op'
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat het hoofdlijnenakkoord dat er nu ligt verwachtingen wekt, maar ook vragen oproept. Die vragen gaan volgens hen over de uitvoerbaarheid van de voorstellen over asiel en migratie. Er zijn ook zorgen over de effecten van die maatregelen.