Beelden gingen wereld over

Israëlische leger: lichamen drie gijzelaars gevonden, onder wie Duitse Shani

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Israëlische leger: lichamen drie gijzelaars gevonden, onder wie Duitse Shani
RTL

De lichamen van drie gijzelaars zijn teruggevonden in een tunnel in de Gazastrook. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger IDF. Het zou onder meer gaan om de Duits-Israëlische Shani Louk (22). Beelden van haar, bewusteloos in een truck, gingen de wereld over.

Een filmpje dat veelvuldig werd gedeeld na het bloedbad in Israël op 7 oktober is dat van een bewusteloze vrouw die door Palestijnse militanten achterin een jeep werd meegenomen naar de Gazastrook. Het ging om Shani Louk, een Duits-Israëlische vrouw die ook aanwezig was op het muziekfestival in Urim.

Haar familie deelde eerder al dat ze hadden vernomen dat Shani was overleden. Nu blijkt, volgens een woordvoerder van het Israëlische leger IDF, dat haar lichaam is gevonden in een tunnel in Gaza. Daarnaast zijn ook de lichamen van Amit Buskila (28) en Yitzhak Gelernter (56) gevonden.

Yitzhak Gelernter, Shani Louk en Amit Buskila.© IDF
Yitzhak Gelernter, Shani Louk en Amit Buskila.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het 'hartverscheurend' dat de gijzelaars dood zijn teruggevonden. "We zullen alle gijzelaars terughalen. Degenen die nog leven, maar ook de doden."

Het leger gaf geen details over de manier waarop de lichamen werden gevonden, of waar ze nu zijn. 

Vandaag werd bekend dat een groep westerse landen, waaronder Nederland, een brief heeft geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden. Persbureau Reuters heeft de brief ingezien en meldt dat de landen zich ook uitspreken tegen het offensief in Rafah en voor humanitaire steun.

Brief aan Israëlische regering

De brief van vijf kantjes is getekend door zes van de zeven landen uit de G7: alleen de VS tekenden niet. Australië, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zweden tekenden ook. De landen roepen ook op om de grensovergangen naar Gaza te heropenen voor hulpgoederen, inclusief de overgang in Rafah.

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël